Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Chefen avgörande för varannan ung som söker jobb

En bra chef står allt högre i kurs för unga som söker jobb. För mer än varannan ung svensk mellan 18 och 30 år är ledarskapet till och med helt avgörande, enligt en ny undersökning.

Civilekonomen har tidigare skrivit om hur bra ledarskap blivit allt viktigare vid jobbsökandet, eftersom unga människor upplever att det påverkar förutsättningarna både för att utvecklas och för att få bra kollegor. Detta gäller i allra högsta grad även för unga ekonomer, enligt en undersökning från Academic work från i höstas.

En ny undersökning beställd av kundtjänstföretaget Transcom bekräftar och förstärker den trenden. Bra kollegor (63 procent), intressanta arbetsuppgifter (59 procent) och en bra chef (56 procent) hamnar i topp när 1 061 unga svenskar i åldern 18-30 år svarat på frågan vad de tycker är viktigast vid val av arbetsplats.

Läs även: Så hanteras talangerna av toppföretagen

Kvinnorna värderar alla tre sakerna något högre än vad männen gör. Hela 61 procent av kvinnorna som svarat på undersökningen uppger att chefen har en avgörande betydelse för valet av arbetsplats. För männen är motsvarande siffra 51 procent.

Henrik Olsson.

– Millenniegenerationen har annorlunda krav och förväntningar på sin arbetsgivare. Vår undersökning visar att chefen har stor betydelse för unga och att många snarare vill använda denna person som coach eller mentor för att själv kunna växa, säger Henrik Olsson, landschef på Transcom Sverige.

Tydlig, förstående, uppmärksam och coachande är de egenskaper hos en chef som den unga generationen värdesätter högst. Betydligt fler kvinnor (49 procent) än män (35 procent) lägger stor vikt vid coachning. Inspirerande skulle dock hamna före både förstående och coachande om man enbart ser till de personer som har en akademisk utbildning längre än tre år.

Läs även: Bra ledarskap och gott rykte lockar rätt talanger

Mest missnöje skapas om en chef är orättvis, otydlig och visar bristande engagemang. Något fler kvinnor än män betonar att en chef bör vara rättvis. Det är också fler kvinnor, fyra av tio, som listar ouppmärksam som det personlighetsdrag de ogillar mest. Däremot upplever något fler män än kvinnor oerfarna chefer som ett problem.

– Vi som arbetsgivare måste anpassa och utveckla oss för att attrahera och anställa unga personer på framtidens arbetsmarknad, säger Henrik Olsson.

Läs även: Så kopplar du ihop hjärnorna i gruppen

Fakta

Hur ska en bra chef vara enligt dig?

 1. Tydlig 65%
 2. Förstående 52%
 3. Uppmärksam 45%
 4. Coachande 42%
 5. Inspirerande 40%
 6. Ärlig 38%
 7. Öppen/Transparent 34%
 8. Konsekvent 29%
 9. Lugn 27%
 10. Erfaren 26%
 11. Snäll 23%
 12. Skicklig 22%
 13. Målmedveten 22%
 14. Hårt arbetande 14%
 15. Rolig 11%
 16. Generös 10%

Vad gör dig mest missnöjd med en chef?

 1. Orättvis 65%
 2. Oengagerad 61%
 3. Otydlig 55%
 4. Oärlig 53%
 5. Motsägelsefull 42%
 6. Ouppmärksam 37%
 7. Lat 36%
 8. Stressad 23%
 9. Oinspirerande 23%
 10. Oerfaren 21%
 11. Snål 19%
 12. Inte tillräckligt coachande 19%
 13. Inte tillräckligt öppen/transparent 16%
 14. Inte tillräckligt skicklig 15%
 15. Brist på humor 14%
Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se