Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Chef och löneförhandling: Uppmuntra medarbetarna att ta ansvar

Servera inte ansvaret utan låt medarbetaren växa in i arbetsuppgifterna och jobba på att ni har samsyn. Dessutom är återhämtning viktigt.

Att uppmuntra dina medarbetare att ta ansvar hänger ihop med att stötta dem i deras självledarskap. Det första du bör göra är att se till att ni verkligen har en samsyn kring förväntningar och olika typer av ansvarstagande.

Löneförhandla: Medarbetare måste visa på vilket ansvar de tar på jobbet

Mycket handlar sedan om att öka motivationen, vilket börjar med att du tar reda på – och säkerställer att medarbetaren själv är på det klara med – vad som är viktigt för honom eller henne. Vad värdesätter hen mest med jobbet? Motivation är alltid på något sätt kopplat till svaret på detta.

Något annat som är viktigt är att det finns regelbundet utrymme för återhämtning, för det är under de perioderna som hjärnan är bäst på att vara innovativ och arbeta fram konstruktiva, framåtriktade lösningar. 

Vad motiverar dig att göra ett bra jobb?

Det blir i övrigt frågan om att anamma ett coachande ledarskap, där det är väsentligt att du själv inte har press på dig att visa snabba resultat, för det leder lätt till att du blir ”otålig” och serverar egna förslag istället för att coacha.

 

Attraktiva alternativ till högre lön:

  • En kurs eller utbildning är ett givet alternativ. Många gånger väldigt uppskattat av medarbetaren, och det innebär samtidigt ett kompenstillskott till företaget i stort.
  • En eldriven förmånsbil. För som Skatteverket konstaterar: ”Det finns särskilda nedsättningsregler för miljöbilar som medför att förmånsvärdet i många fall blir väsentligt lägre för en miljöbil än för närmast jämförbara bil utan miljöanpassad teknik.”
  • Tjänstepension. Ekonomiskt mer fördelaktigt än motsvarande löneökning för företaget, eftersom skatten på pension är lägre.
  • Allt sånt som bidrar till balans i livet, som regelbunden städhjälp eller barnpassning eller för den delen fler semesterdagar, är ett mycket välkommet tillskott för många medarbetare.
  • Om ni inte redan har flexibilitet vad gäller när och var arbetet utförs, så är det hög tid att erbjuda medarbetarna det. Det kommer med största sannolikhet ge snabb utdelning även för företaget, och det bidrar helt klart till att stärka företagets varumärke och göra det lättare att locka unga talanger.

Tänk på:
Gå igenom de alternativ ni båda är intresserade av tillsammans med en expert, så att det står klart för medarbetaren hur det påverkar till exempel sjukpenning och pension.

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se