Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Certifieringen av skolor för gymnasieekonomer firar tio år

För tio år sedan certifierades de första skolorna. I dag är en tredjedel av landets gymnasieskolor med ekonomprogram certifierade. I veckan firas 10-årsjubileet.

Antagningsbara. Anställningsbara. Entreprenöriella. Tre ledord som det är tänkt att alla diplomerade gymnasieekonomer ska kunna leva upp till om certifieringen av deras skolor fungerat som den ska.

– Vi jobbar med att det inte ska komma ut gymnasieekonomer som inte har de kunskaper som krävs, förklarar Lena Elfvingsson, verksamhetschef hos Certifierade Ekonomiutbildningar i Sverige AB.

Kriterierna för certifieringen har arbetets fram av certifieringsorganet för Diplomerad Gymnasieekonom, DGE, i samarbete med universitet, högskolor och näringsliv.

– Gymnasiet kan lätt bli en kurssamling. Vi ställer krav på samarbete och verklighetsförankring, och att skolorna utgår från elevperspektivet. De certifierade skolorna får en röd tråd i sin utbildning, säger Lena Elfvingsson.

Läs även: Ekonom näst populäraste yrket bland blivande gymnasieelever

Lena Elfvingsson.

Hittills har DGE certifierat en tredjedel av gymnasieskolorna med ekonomprogram. Men resten, två tredjedelar, är inte certifierade. Varför?

– En del skolor känner nog inte till certifieringen. Vissa har andra koncept som de vill följa. Vi ställer krav och krav kan vara jobbiga, säger Lena Elfvingsson och tillägger att DGE med små medel jobbar för att öka kännedomen om certifieringen såväl bland skolor som elever och arbetsgivare.

För niondeklassare som är intresserade av ekonomiområdet kan certifieringen fungera som vägledning vid valet av gymnasium.

– Mitt råd är: Titta runt omkring dig, finns det någon certifierad skola? Lyssna sedan på eleverna som går i årskurs tre. De är de bästa vittnena. Det är deras bild av utbildningen som är den viktiga.

Läs även: Kraven höjs på gymnasieekonomer – god balans på arbetsmarknaden

De gymnasiala ekonomutbildningarna tappade lite av sin glans på 1990-talet när utbildningen förändrades och kvaliteten inte längre motsvarade vad man kunde förväntas sig från exempelvis en redovisningsekonom. År 2002 påbörjades ett samtal om att relansera titeln gymnasieekonom som fem år senare ledde fram till certifieringsorganets första möte och de första certifierade skolorna. Exakt ett år senare delades de första diplomen ut.

När DGE i veckan uppmärksammar 10-årsjubileet med ett event delas det bland annat ut jubileumsdiplom till de skolor som varit med sedan starten. Elever från Hersby gymnasium på Lidingö ser till att tillställningen kan följas på DGE:s Facebooksida.

Certifieringsorganet

Certifieringsorganet består av nio ledamöter som utses av institutioner och organisationer som står gymnasieskolor, högskolor och bransch nära.

Nuvarande ledamöter är:
Hans De Geer (ordförande)
Hans Andersson (FAR SRS)
Fredrika Askenmalm (Jönköping International Business School)
Annika Belfrage Carlberg (Stiftelsen Företagsam)
Nina Forssblad (Civilekonomerna)
Hans Lindman (FLE – Föreningen Lärare i Ekonomiska ämnen)
Peter Nyström (Sveriges Marknadsförbund)

Mer från:

Mer på civilekonomen.se