Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Kvinnlig jobbare i blå shorts och vitt linne skapar balans med en löprunda på en skogsväg

Bygg balans trots krisen

Oro för din och närståendes hälsa. Stress över varsel och social distansering. Frustration över att inte ha kontroll. Coronaviruset frestar på. Men det går att bygga balans mitt i pandemin, psykologen Sandra Axelsson berättar hur.

I spåren av covid19-pandemin så kan vårt välbefinnande ta stryk. För ett av våra allra mest grundläggande behov som människor är att vi kan kontrollera och bestämma över våra egna liv. Det behovet har hamnat i skymundan den här våren. Att skapa balans i livet är ett begrepp som plötsligt blivit påtagligt för många.

Så klarar du av att arbeta hemifrån

Blond kvinna med långt hår klädd i svart pratar om balans
Sandra Olofsson.

— Ja, att finna en väg i detta läge har varit och är en utmaning även för mig, trots att jag har viss kunskap i ämnet.Att först och främst ställa om, att sedan inse att krisen tar tid och att de tillfälliga rutinerna som att jobba hemifrån behöver fungera över en längre tid. Vissa dagar har det känts lyxigt att jobba på distans, andra dagar bara trist, berättar psykologen Sandra Axelsson, på Assessio.

För att vi ska må bra såväl fysiskt som psykisktså finns det tre grundläggande byggstenar som måste vara på plats; mat, motion och sömn. Sandra Axelsson liknar dem vid absolut nödvändiga insättningar på personliga energikonton.

— Balans i livet handlar om att balansera dina insättningar med dina uttag. Och i en kris så ökar vår oro, vilket innebär en risk att vårt energikonto dräneras. Förutom oron så är många av oss stressade, dels över att leverera lika bra jobbresultat som vanligt, trots att ingenting är som vanligt och dels över vad som kommer hända med jobbet.

Att var och en av oss fokuserar på vad vi kan göra för att bibehålla en god kontobalans är viktigare än någonsin, enligt Sandra Axelsson.

Tid för hjärnfokus

Utöver de tre grundläggande byggstenarna finns det andra faktorer som påverkar vårt välbefinnande. Enligt Determination Theory, en erkänd teori inom motivationspsykologi, har vi människor tre huvudsakliga behov; samhörighet, autonomi samt kompetens. När dessa är tillfredsställda leder det till att vi upplever känslor av inre motivation, syfte och mening vilket fyller på energikontot.

  • Samhörighet innebär att vi känner en tillhörighet i ett sammanhang som bygger på positiva känslor och ömsesidighet. Vad händer med den när all interaktion förväntas ske digitalt?
  • Autonomi betyder att vi har möjligheter att fatta egna beslut och kontrollera delar av våra liv. Den här våren förväntas vi inrätta oss efter vad myndigheter och experter beslutar. Var tog vårt självbestämmande vägen?
  • Kompetens, dvs. att känna att vi klarar av saker, utvecklas och blir bättre kan också naggas rejält i kanten, inte minst för dem som förlorar sina arbeten.

— Och nu behöver du lyfta blicken och fråga dig vad du behöver och vad du kan fylla på med, för att inte tappa ännu mer energi. Det krävs helt enkelt nya sätt att få balans på våra energikonton.

Konsten att ta en paus

Ett sätt att bryta en nedåtgående spiral är att skriva ner vad som tar energi. Det kan också vara klokt att reflektera över vad du kan göra något åt och vad du bara måste acceptera. Sedan behöver du komma på vad du kan göra för att må bra just nu.

Men vad gör jag om jag börjar må sämre, trots teamsfikor och dagliga promenader?

— Prata med din närmaste chef och förklara hur du mår. Be om hjälp och stöd, din arbetsmiljö även i hemmet är ju arbetsgivarens ansvar.

Vilka krav kan man ställa på arbetsgivaren?

— Ledare bör tänka på hur de kan tillgodo se medarbetarnas behov av samhörighet, autonomioch kompetens­­­­­. Det kan handla om att uppmana medarbetarna att följa upp ett större digitalt möte i mindre smågrupper efteråt. Det kan också vara att informera så mycket som möjligt samt sätta tydliga målför att ge en känsla av kompetens och autonomi.

Så kan du som chef välj att hantera coronakrisen


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

TIPS FÖR BÄTTRE BALANS

  • Skapa hållbara rutiner för din arbetsdag, bestäm exempelvis när din arbetsdag börjar och slutar. Markera fysiskt genom att plocka bort arbetsmaterial när du jobbat klart
  • Ta pauser under dagen som innebär att du gör någonting helt annat. Om du suttit vid datorn, rör på dig. Det kan innebära att du tar ett promenadmöte eller väljer att stå upp en del av arbetsdan
  • Hitta ersättningar för dina vanliga insättningar på energikontot. Fundera på hur du kan göra istället? Att läsa en intressant bok istället för att fastna i negativa nyheter innan sängdags kan vara ett exempel.
Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se