Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Grundarna Henrik Moricz, Sandra Nyh, Matilda Waldner och Kicki Hallberg. Foto: Hampus Öberg

Bsakas affärsidé: Kläder som är bra för själen

Ett nytt klädmärke som inte bara boostar miljön utan också själen. Det är affärsidéen som ska få livsstilsföretaget Bsaka att flyga i en kickstarterkampanj som startar i dag. Att bära våra kläder är ett statement, säger vd:n och civilekonomen Matilda Waldner.

Det är ingen tvekan om att intresset för meditation, mindfulness och hållbarhet exploderat på senare år. Bsaka tänker rida på den vågen och tycker sig ha hittat ett hål på marknaden.

– Vi har alla ett genuint intresse för wellness, och det är på den vägen som vi snappat upp att det funnits ett tomrum. Men det som separerar intressen från business är att man applicerar ett affärstänk och det är givetvis jätteviktigt för att uppnå lönsamhet, säger Matilda Waldner, en av företagets fyra grundare.

Historien om Bsaka startade egentligen redan för sex år sedan när fårklippning i Stavanger förde ihop Matilda Waldner med Sandra Nyh och Kicki Hallberg. Nu har trion alltså ett företag ihop med den fjärde medgrundaren, Henrik Moricz.

Läs även: Så lyckas du som entreprenör

Bsakas första produkt är en damtopp tillverkad i ekologisk bomull. Hela produktionskedjan är förlagd till Europa. Teamet i Stockholm svarar för idé och design, materialet kommer från Nederländerna och ett familjeföretag i Estland sköter produktionen.

Men hållbart tillverkade kläder finns det numera ganska gott om. Vad skiljer Bsaka från andra klädmärken? Enligt Matilda Waldner handlar det om att Bsakas produkter gör det möjligt att uttrycka att man både bryr sig om en hållbar miljö och om hållbara människor.

– Vi förmedlar budskap inspirerade av österländsk visdom. Till exempel står det på lappen som sitter i nacken på topparna: ”to a creator of miracles”.

Läs även: Master i hållbart företagande

Det avspeglar sig också i företagets namn.

Brightness, serenity, awareness, kindness. Det är värdeord vi eftersträvar att väva in i allt vi gör, förklarar Waldner.

En kickstarterkampanj som startar i dag ska bana väg för ännu en produkt, ett ekologiskt sidenlinné.

– Vi hoppas sprida varumärket och få värdefull kundfeedback samt nå målet att addera en ny produkt, säger Matilda Waldner och fortsätter:

– Vår långsiktiga målsättning är att erbjuda ett brett sortiment av ekologiska livsstilsprodukter. En förhoppning är att på sikt kunna driva en fysisk butik vid sidan av webshoppen och etablera varumärket i fler länder.

Läs även: Ny bilfabrik i Sverige efter studentstartup

I företagets affärsidé ingår också event av olika slag.

– Eftersom vår vision är att inspirera människor till ett liv i ökad närvaro är det viktigt för oss att kunna förmedla verktyg direkt till kunden genom att sammanföra österländska ritualer med den moderna livsstilen. Härnäst kommer vi att samarbeta med en stor yogaprofil och om ett par veckor introducerar vi gratis morgonmeditation i Stockholm, berättar Matilda Waldner som nu i vår tar sin examen på Handelshögskolan i Stockholm..

Den som är intresserad av Bsakas kickstarterkampanj kan läsa mer här.

De fyra grundarna

Matilda Waldner: Läser sista året på Handelshögskolan i Stockholm. Fun fact: Vid sidan av entreprenörskapet står Matilda gärna på scen, och har sjungit för bland annat Prins Daniel och Anders Borg.

Sandra Nyh: Ekonom från Stockholms universitet, inriktning finans. Älskar natur och friluftsliv. Fun fact: Grym på alla typer av skidåkning och är utbildad skidinstruktör.

Kicki Hallberg: Examen från Media- och kommunikationsprogrammet i Jönköping. Fun fact: Kicki är gammal elitgymnast som fortfarande kan briljera med bakåtvolter.

Henrik Moricz: Civilingenjör från Lunds tekniska högskola. Fun fact: Hockeyspelare som spelat i division 1 och varit lagkapten för Sollentuna HC samt en fantastisk matlagare.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se