Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Brist på arbetskraft oroar alla – utom finans 

Investerings- och anställningsviljan bland svenska företag är fortsatt hög och drivs av en tro på organisk tillväxt, uppger Deloitte och SEB i en gemensam undersökning bland finansdirektörer, CFO:s, i 20 länder. Men kompetensbrist utmanar alla – utom finanssektorn.

Enligt Henrik Nilsson, partner på Deloitte, är ett problem för den expansiva agendan att oron för brist på kvalificerad arbetskraft ökat. Det ses som den främsta utmaningen bland svenska företag. Brist på arbetskraft oroar alla, men inte finansbranschen.

– Finanssektorn är intressant nog den bransch som är minst orolig för brist på kvalificerad arbetskraft. Endast 11 procent av CFO:s där anser att detta utgör en väsentlig risk för det kommande året, jämfört med 41 procent för alla branscher.

Läs också: Här är ekonomjobben som får det tuffare

Bakom finanssektorns optimism ligger en stark efterfrågan på ekonomer med IT-kompetens och kunskap om nya regelverk de senaste åren.

– Inte minst banksektorn transformeras. Från nedläggning av kontor med nödvändig kompetensväxling och minskat behov av kontorspersonal, till fler medarbetare inom de digitala kanalerna och även mer compliance-relaterade områden. Även inom försäkring och kapitalförvaltning sker, dock i långsammare fart, automatisering både i kundledet och back-end vilket påverkar behovet av antalet medarbetare med olika kompetenser, säger Henrik Nilsson.

Läs också: Dragkamp om ekonomer med rätt kunskap

Digital teknologi införlivas mer och mer i strategiskt beslutfattande och investeringar i digital utveckling planeras inom de flesta områden, enligt undersökningen. Men detta är inget riskscenario på kompetenssidan enligt svenska CFO:s? 

– Resonemanget är att mycket arbete och investeringar pågår inom flertalet områden kopplat till digitala strategier och lösningar. Dock verkar CFOs allmänt tro på det egna företagets förmåga att gå segrande ur den digitala transformeringen utifrån att man inte målar upp några stora risker med hänsyn till detta.

– CFOs är ej heller särskilt oroade över de i hög grad aktuella cyberhoten, eftersom man menar att även om de materialiseras så är effekterna i de flesta fall hanterbara; detta gäller kanske lite överraskande även finanssektorn.

Läs också: Så går det för bankerna

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se