Bluffsyndromet – så avslöjar du din egen bluff
Hela 80 procent av studenterna på Harvard Business School lär lida av bluffsyndromet. Att bära på bluffkänslor är med andra ord mycket vanligt. Beteendevetaren Anna Johansson föreläser ofta med fokus på självledarskap som en förutsättning för att leverera resultat utan onödig stress. En viktig del av självledarskapet är att inse sin mänsklighet – att vi ibland, trots de bästa intentioner inte lyckas leverera så bra som vi vill. Trots detta går många omkring med en malande rädsla för att bli avslöjade som inkompetenta bluffmakare. Anna Johansson är inget undantag.
Läs också: Led dig själv – sedan andra
– Jag skulle hålla en stor föreläsning och hade en otroligt hög press på mig själv. Föreläsningen gick överraskande dåligt och efteråt var jag rätt knäckt. Men några månader senare föreläste jag igen och den här gången gick det bra.
Hur valde du att hantera misslyckandet?
– Genom att acceptera att jag var ledsen. Sedan försökte jag lära mig av erfarenheten för att kunna prestera bättre inför framtiden. Jag insåg dessutom att jag är en människa som ibland inte lyckas. Och omgivningen är ofta förlåtande och ger dig fler chanser.
Rädslan för att bli avslöjad kan bottna i en överlevnadmekanism. Vi är alla beroende av gruppens gemenskap och acceptans. Skräcken för att bli utesluten är djupt nedärvd i oss.
– Vi lever dessutom i ett samhälle som handlar om prestation, vilket kräver att du sticker ut och tar risker. Men vad händer med gemenskapen om du inte presterar tillräckligt bra?
För Anna Johansson är den hälsosamma motsatsen en människa som äger sin plats i rummet, vilket kräver välmående. För att leva upp till detta krävs att man förbereder sig väl, kopplar ihop tanke och kropp samt tar hand om sin kropp.
Läs mer: Så kan du träna självmedkänsla
”Det handlar om medvetenhet. När bluffkänslan uppstår, känn in den och bli medveten om hur du tänker. Först därefter kan du vända tanken och skapa energi. Knepet är att inte låta tankarna ta över. Genom att bemöta och ta tag i blufftankarna så stärker du din handlingskraft.”
Att bli bättre på sitt kroppsspråk är också ett effektivt verktyg mot bluffsyndromet. Den amerikanska forskaren Amy Cuddy har forskat om hur vårt kroppsspråk påverkar både tankar och känslor. I ett uppskattat Ted-talk beskrev hon hur viktig hållningen är. Bara genom att stå stadigt, sträcka på sig och hålla upp hakan kan bluffkänslan blekna betydligt.
Men bluffsyndromet handlar inte bara om individen. Kulturen på arbetsplatsen spelar också stor roll, menar Anna Johansson. En arbetsplats som premierar prestation och tävling kommer ju att befästa helt andra känslor och tankar är en arbetsplats som signalerar att det är okej med olikheter och att testa sig fram. Ett ansvar som vilar på cheferna.
Men om ingenting händer, vad kan jag göra?
– Inse att det förmodligen inte bara handlar om dig. Om möjligt bör du ta upp det med berörda chefer. Men om inte det fungerar så kan nästa steg vara att kontakta någon utomstående eller ditt fackförbund. Acceptera inte gå omkring och känna dig som en bluff, ta tag i dina tankar, känslor och din omgivning.
Läs även: Lyckas med modernt ledarskap
ANNA JOHANSSON, 27
Bor: I Stockholm men har rötter i skånska Osby.
Bakgrund: Beteendevetare ”extra allt”, med en kandidatexamen inom psykologi med inriktning mot arbets- och organisationspsykologi, som föreläser om självledarskap och om vad som krävs för att attrahera unga medarbetare.
Motto: ”Be unstoppable”, jag vill inspirera alla till att komma i kontakt med sin inre kraft och uppleva att man duger, oavsett prestation.
3 TIPS PÅ HUR DU KAN BLI UNSTOPPABLE
- Häng med människor som redan är där du vill vara.
- Fråga om hjälp och tips på vägen. Chansen är stor att du får bra svar. De flesta människor vill hjälpa till.
- Acceptera att du kommer att misslyckas ibland, det gör alla, särskilt de som vill mycket. Den som inte tar risker kommer varken att misslyckas eller lyckas.