Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Blockchain från hype till strategi

Synen på blockchainteknologi mognar hos företagsledare runt om i välden. Förut frågade man om och hur det fungerar. Nu frågar man om och hur man ska använda det i den egna verksamheten, enligt ny undersökning.

När Blockchainteknologin först presenterades lyftes den från som lösningen på i stort sett alla problem i alla tänkbara sammanhang. Fler och fler intresserade sig för tekniken och snart var hypen ett faktum. Entusiaster talade sig varma och skeptiker förblev kalla. Men nu tycks förhållandet till blockchaintekniken nått en mognare fas. Det handlar inte längre om ett nyfiket turistande i blockchainvärldens möjligheter. Istället präglas intresset av hur man kan dra nytta av tekniken i den egna verksamheten.

Blockkedjor kan reformera marknaden

I en enkätundersökning som genomfördes av Deloitte i ett antal länder fann man att frågorna företagsledare ställer sig handlar om hur och om man kan få tekniken att fungera i den egna verksamheten. Vilka möjligheter man ser i tekniken skiljer sig mellan olika branscher. Fintech var först med att se praktiska möjligheter, men nu har även andra teknikbranscher, media, telecom och hälsosektorerna börjat se konkreta användningsområden för blockchain.

53 procent av deltagarna i undersökningen säger att blockchaintekniken är en strategisk prioritet för företaget, vilket är en ökning med 10 procentenheter jämfört med förra året. 83 procent säger att det finns områden där tekniken skulle kunna användas i företaget, en andel som ökat från 74 procent förra året.

Makten åt männen om vi struntar i blockchain

Därmed inte sagt att man har ett blockchainprojekt på gång. en förhållandevis låg andel, 23 procent av de tillfrågade, sa att de hade startat ett blockchainprojekt, vilket är en lägre andel än förra året. Andelen som anser att blockchain är överhypat, 43 procent, är något större än förra året.

Analysen av denna diskrepans är att synen på blockchain har mognat. Det kanske inte är lika hippt längre, men de som intresserar sig för tekniken idag är mer pragmatiska än man var i teknikens barndom.

Rapporten Deloitte’s 2019 Blockchain Survey i sin helhet finns att läsa här.

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se