Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Foto: Anna-Lena Ahlström

Bli smartare än din mobil

Är mobiltelefonen ett problem? Ja, enligt en del röster i samhälls-debatten. Psykologen Siri Helle saknade ett mer nyanserat perspektiv och ville utforska hur vi kan förhålla oss till våra mobiler på ett klokt sätt. Nu har hon skrivit boken Smartare än din telefon, en manual för hur du får en sund relation till din mobil (Natur & Kultur).

Idag höjs en del förmanande pekfingrar inför vårt beroende av mobiltelefoner. Det sägs att vi tillbringar för mycket tid med våra mobiler och begreppet skärmtid har fått en negativ klang. Siri Helle är psykologen som brinner för att sprida nyttig psykologisk forskning till fler. Därför beslöt hon sig för att undersöka hur man kan använda sin mobil för att må bättre, bli effektivare och stärka sina relationer.  På kuppen har Siri Helle själv fått en god relation till sin mobiltelefon.

Läs också: Vägen till lycka

–Ja, mitt förhållningssätt är betydligt bättre nu efter att jag skrivit boken. Tidigare fastnade jag i sociala medier, kollade mejlen dygnet runt och blev väldigt stressad. Idag har jag lagt om mina vanor, det är jag som bestämmer. I dag använder jag mobilen som ett verktyg för att uppnå det jag vill. Poängen är att använda mobilen vid rätt tidpunkter för att förlänga sina mänskliga förmågor. Den gör det möjligt att hålla fler saker i minnet, ställa frågor till människor som är utom hörhåll och snabba upp krävande tankeprocesser.

Vilka utmaningar ser du med mobilen?

–Flera. Att vi är ständigt nåbara riskerar att göra oss distraherade. Forskning visar att vi arbetar sämre när vi multitaskar. Vi både mår och presterar bättre när vi gör en sak i taget. Det gränslösa arbetslivet gör att vi behöver lära oss att sätta gränser annars finns det risk för att vi jobbar dygnet runt.

Läs mer: Mindre stress med digital koll

Är skärmtid ett problem?

–Nej, Det är inte skärmtiden i sig som spelar roll, utan vad du gör med den. Jag hoppas på en mer nyanserad diskussion framöver. För många innebär tekniken en enorm möjlighet som hjälper oss att lösa komplexa arbetsuppgifter och samverka med kollegor över hela världen. Även i det lilla kan ett tekniskt verktyg som mobilen hjälpa oss att bli bättre på jobbet. 

Vad ska man göra för att bli smartare än sin mobil?

–Börja med att aktivt välja hur ofta och när på dagen du ska kolla dina mejl och i stället för att ha notiserna påslagna hela tiden, planera in specifika tider under dagen när du besvarar mejl och meddelanden. Själv kollar jag mejlen två gånger per dag. Några knep är att lägga undan mobilen, sätta den på stör ej-läget och välja ett fåtal prioriterade nummer som ändå släpps igenom. Kolla inte heller mobilen under möten, för om du och andra sitter och smygmejlar under mötet så sänker det kvaliteten på diskussionen.  Ha hellre korta och fokuserade möten.

Läs även: Stressignalerna du ska se upp med

Varför krävs det en diskussion på jobbet?

–Det är viktigt att vi pratar med varandra på jobbet för att komma överens om när vi ska vara nåbara. Hur snabbt förväntas du besvara mejl och ska det ske dygnet runt? Jag ser det som en ledarskapsfråga men om din chef inte tar upp frågan så får du göra det. Att sätta rimliga förväntningar på nåbarhet är lönsamt i längden. Och chefen är en viktig förebild för att skapa sunda digitala vanor på arbetsplatsen. Om du som chef skriver mejl sent på kvällen – så välj fördröjd sändning.

Hur kan mobilen hjälpa oss att nå våra karriärmål?

–På många sätt. Du kan anpassa dina sociala flöden så att du följer intressanta grupper, kollegor, företag och organisationer. Du kan utvidga ditt nätverk och ta nya kontakter, till exempel på Linkedin. 

Läs om: Så boostar du din Linkedin-profil 

Mer på civilekonomen.se