Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Foto: Istock

Belöning är mer än pengar på kontot

Lönesättning är en utmaning, både för nya och erfarna chefer. Men med rätt stöd och öppna samtal om lönekriterier och förväntningar kan du vara mer förberedd och få ett bättre resultat i slutänden.

Det är dags för lönesamtal med medarbetarna – igen. Hur ska du som lönesättande chef undvika missnöje, besvikelse och allmänt gnäll den här gången?

Läs också: Hellre straff är belöning – visar ny forskning

Ylva Ulfsdotter Eriksson.

Docent Ylva Ulfsdotter har tillsammans med två kollegor djupdykt i frågan om lönesättningar och rättvisa. I en ny bok resonerar de kring lön och belöning, här är några saker att tänka på:

* Lönesättning måste gå rätt till för att inte skapa missnöje. Som lönesättande chef kan du diskutera kriterierna för lönesättning för att skapa en någotsånär gemensam förståelse och tolkning av vad ett visst kriterium innebär och hur det möjligen också kan betyda olika saker beroende på yrke eller position.

* För att sätta så rättvisa löner som möjligt behövs en tydlig policy med tydliga kriterier för vad som ska belönas. Ha årliga utbildningar och avstämningar med lönesättande chefer och engagera medarbetarna mer i detta så att policyn är bra förankrad även hos dem.

* Det kan vara svårt att vara helt neutral till medarbetarna som lönesättande chef. Därför behöver man medvetandegöra vilka föreställningar man har, ha så sakliga och transparenta bedömningskriterier som möjligt och stämma av sina bedömningar med andra lönesättande chefer.

Läs också: Nyttigt att leka på jobbet

* Ackordsersättning, bonus och prestationslön kan ha en effekt på arbetsprestationen – här är dock forskningen inte konklusiv.

* Lön är en numerär ”prislapp” på värdet av det arbete som vi gör. Det relaterar starkt till status – status i egna och andras ögon är en form av belöning.

* Slutna löner är på gott och ont. Spekulation om vad kollegorna tjänar kan vara kontraproduktivt. Samtidigt kan gnäll kring småsummor verka menligt på motivationen.

* Genom så kallad Total Rewards kan man försöka ringa in andra belöningar som feedback, erkännande och respekt. Där ryms också god arbetsmiljö – både fysiskt och psykiskt.

* Erkännande feedback, varierande arbetsuppgifter, en hög självständighet och arbete med eget ansvar och möjlighet till befordran kan vara motivatorer för medarbetare.

Läs också: Frivilligt arbete sätter P för karriären

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se