Bättre samarbete behövs när svensk fintech växer
Få kontanter i omlopp och en stor vana av elektroniska betalningar. Det är några av anledningarna som gör att svenska fintech-bolag är på uppgång, visar rapporten Stockholm Fintech Report 2018 från Handelshögskolan i Stockholm.
Läs också: Ekonomer borde plugga it
Michal Gromek, forskare inom fintech, är huvudförfattare till rapporten.
– När det började gå bra för svenska bolag som Klarna och Izettle hakade allt fler på tåget, det var år 2015 och sedan dess har den svenska fintechbranschen bara fortsatt växa, säger han.
Fintechbolagen har blivit allt mer komplexa. Till en början fokuserade de på nationella transaktioner medan de nu vill ta över fler delar av finanstjänstmarknaden, exempelvis erbjuda internationella transaktioner och låta kunder föra över och ta emot pengar från varandra. Bland annat öppnar EU-direktivet PSD2 för detta. PSD2-direktivet gör att banker behöver öppna upp sin data för fintechbolag och införs i Sverige tidigast i maj i år.
Michal Gromek tror att det här gör att fintechbolagens utveckling kommer att fortsätta, och att det kommer göra att bolagen får ett större behov av fler kompetenser:
– Nu måste finans- och teknologibranscherna jobba ännu mer tillsammans. När vi har konferenser så blandas inte olika kompetenser, utan finans har sin konferens och fintech sin, säger Michal Gromek som också anser att lärosäten som har teknik- och ekonomiutbildningar behöver samarbeta ännu mer för att studenterna ska stå bättre rustade inför framtidens arbetsmarknad.
Läs också: Kapitalisten som ska rädda världen
Stockholm är en attraktiv stad för fintechbolagen, och därmed också för rätt arbetskraft. De största investeringarna i Europa görs i London, totalt fem miljarder år 2016. I Storstockholm låg siffran på drygt en miljard kronor, och hamnar därmed på en femteplats. Men sett till folkmängd toppar Storstockholm listan med 145 städer.
Att svenskar har högt förtroende för andra och hög tilltro till teknologi gör också att många vill investera i Sverige. Sedan 2010 har det investerats 7 miljarder kronor i svenska bolag, och antalet registrerade företag i Storstockholm ökade med 450 procent under 2009-2017.
– Forskning har visat att när du frågar en vanlig person på gatan om människor är trovärdiga så svarar över 65 procent av svenskarna ja, globalt sett ligger snittsiffran mellan 25-35 procent. Det här är med andra ord ett bra land för fintech att växa i eftersom branschen bygger på trovärdighet, säger Michael Gromek.
Här finns hela rapporten.