Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Bankanställda vill gå i pension tidigt

Bland personer som jobbar inom finansbranschen planerar fler än hälften att gå i pension före 65 års ålder. Det visar årets Jobbhälsobarometer från Sveriges Företagshälsor.

Rapporten är en självskattningsrapport där cirka 10 000 personer via telefon, postala utskick och webb svarat på frågor om sin egen hälsa och om sina personliga planer för pensionen. De som fick frågan rörande pensionsålder var alla fyllda 50 år.

Läs också: Ekonomer allt mer stressade på jobbet

Av de personer som svarat på undersökningen visar det sig att de som jobbar inom området finans, bank och försäkring planerar hela 54 procent att gå i pension före de fyller 65 år. 39 procent planerar att gå i pension vid 64 års ålder och 7 procent planerar att jobba vidare efter uppnådd pensionsålder.

– Vi ser i den här undersökningen att en majoritet av de tillfrågade som är verksamma inom finansområdet planerar att gå i pension före 65 års ålder. Samtidigt har vi i tidigare studier sett att bankanställda paradoxalt nog inte vill sluta på sina arbetsplatser, men att de samtidigt är mer oroliga än andra för att bli uppsagda eller permitterade från sin arbetsplats, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges Företagshälsor.

Läs också: När äldre ekonomer väljs bort

Bland de som är verksamma inom området juridik, ekonomi och vetenskap planerade 34 procent att gå i pension före 65 års ålder, 22 procent planerar att gå vid 65 års ålder och 44 procent planerar att jobba efter 65-årsdagen.

– Vad gäller pensionsålder så kan vi se att det är arbetets innehåll snarare än profession som styr hur länge man väljer att arbeta innan man går i pension. Inom de yrken som vi ser som autonoma, som läkare, jurist och liknande – där medarbetarna har en hög grad av bestämmanderätt över sitt eget arbete – där väljer man att gå i pension vid en högre ålder, säger Peter Munck af Rosenschöld.

Jobbhälsobarometern är alltså självskattad. Ser man på statistik från arbetslivet så skriver exempelvis SCB i sin egen publikation Välfärd att det sedan rätten att arbeta längre upp i åldrarna utökades från 65 till 67 år i början av 2000-talet blir allt vanligare att man jobbar efter fyllda 65 år. Personer med längre utbildning jobbar i större utsträckning efter 65-årsdagen. Dessutom redovisar SCB att fler personer mellan 65 och 69 år inte bara jobbar längre utan också mer tid.

Läs också: Stora skillnader i ingångslön för bankanställda

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se