Avdragsgill fackavgift kan bli kortvarig
Beslutet som Riksdagen sa ja till nyligen innebär att den som betalar mer än 400 kronor per år i fackavgift får göra avdrag på en fjärdedel av årsavgiften.
– Det blir ytterligare ett argument för facken när de är ute och värvar medlemmar, sade finansminister Magdalena Andersson och lyfte fram att det bidrar till stabilitet på arbetsmarknaden om många är med i facket.
Läs också: Förtroendet för facket vänder uppåt
Fram till år 2007 gick det att dra av kostnaden för fackavgiften då möjligheten slopades av den borgerliga Alliansregeringen. Det, tillsammans med att avgiften till a-kassan höjdes kraftigt, anses ha bidragit till att facken tappade hundratusentals medlemmar.
– Att medlemmarna får tillbaka detta genom ett skatteavdrag, som innebär att avgiften till förbundet blir lägre ser vi som något positivt. Vi har inte märkt något medlemstryck i frågan men hoppas naturligtvis att skatteavdraget leder till att ännu fler akademiskt utbildade ekonomer väljer Civilekonomerna, säger Civilekonomernas nya ordförande Lee Wermelin om återinförandet av skatteavdraget.
Cirka tre miljoner fackligt anslutna berörs, inklusive alla medlemmar i Civilekonomerna.
– För att den svenska modellen ska fungera så väl som den över tid gjort är det viktigt med starka parter där såväl arbetsgivarna som arbetstagarna är organiserade med hög representativitet och därmed legitimitet, säger Lee Wermelin.
Läs också: Fackavgiften avdragsgill igen
Alliansen är kritiska till införandet av skatteavdraget då de anser att beslutet strider mot likabehandlingsprincipen eftersom det endast är medlemmar i ett fackförbund som får göra skatteavdraget. Skulle Alliansen få makten efter höstens val är det mycket som tyder på att man försöker avskaffa avdragsrätten ytterligare en gång.
Att återinföra avdragsrätten för fackavgifter beräknas kosta staten cirka 1,3 miljarder kronor i år och därefter 2,6 miljarder kronor per år från och med 2019.