Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Avancerade ekonomyrken på tur att förändras

Robotiseringen fortsätter att ersätta arbetsuppgifter på företag. I nästa våg förändras arbetet för bland andra Business Controllers.

Tidigare togs rutinjobb på ekonomiområdet över av robotar och standardiserade processer och jobb inom bokföring, handläggning på bank- och försäkringsbolag var exempel på sysslor som försvann.

Det var de ”lägst hängande frukterna” för robotiseringsuppdrag som försvann först. Nu fortsätter utvecklingen med robotisering mot mer avancerade ekonomiska processer och ingen går fri.

Sebastian Toro.

– Grundtekniken har funnits länge. Robotiseringen omdanar inte ett helt bolag på egen hand men i nästa våg, när maskininlärningen, eller AI mognar och implementeras i robotiseringen, kommer vi se stora förändringar. Robotiseringen möjliggör den kommande automationsrevolutionen. Om 3-5 år ser vi mer av den, säger Sebastian Toro, grundare av konsultföretaget New Innovation, specialiserad på robotisering.

Läs också: Mjuka värden nästa stora trend för framtidens ekonomer

Problemet med maskininlärning att den fortfarande kräver mycket specialistinsatser och är för dyr för att vara brett, kommersiellt gångbar. Det är därför svårt att finna lämpliga områden där det ska löna sig att automatisera med maskininlärning.

– Men vi börjar att bygga in logik i systemen genom att utnyttja robotiseringens förmåga att sammanställa data med maskininlärningens förmåga att lära sig på egen hand och tolka data.

Business Controllers är en yrkesgrupp som enligt undersökningar spenderar nästan hälften av sin arbetstid med att sammanställa data. Här förändras arbetet. Med maskininlärning tas den mänskliga handen bort från datasammanställning, men även från arbetet med analyser och prognoser genom att logik från tidigare datakällor återanvänds.

Läs också: Anna Felländer vill ha mer mänsklighet i algoritmerna

På motsvarande sätt kommer robotisering med maskininlärning arbeta avancerat med faktureringar.

– I fakturaflöden kan vi med hjälp av en mjukvara som kan arbeta med logik ur tidigare data, tolka information på fakturor, jämföra med tidigare data och därmed ta en större del i fakturahantering, förkontering och i vissa fall automatattest.

Läs också: Snart är din kollega AI driven

Sebastian Toro understryker att bolagens drivkraft att implementera robotisering inte syftar till att göra sig av med personal.

– Det handlar om att frigöra tid från manuellt och repetitivt arbete och– istället för att frigöra kostnader genom att göra sig av med personal– lägga tid på mer värdeskapande aktiviteter. Bolagen ser att samma mängd människor kan utföra en större mängd arbete med hjälp av robotisering. Det är den genomgående trenden.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se