Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung mörkhårig kvinna med långt hår intervjuas av vit robot vilket illustrerar rekryterings- och jobbsökartrender

Åtta rekryterings- och jobbsökartrender

Fördomsfri rekrytering blir allt viktigare. Nu har TNG tagit fram åtta starka rekryterings- och jobbsökartrender. Några av dem är datadrivna anställningsintervjuer med robotar, fokus på dolda kompetenser samt fakta framför magkänsla.

Mångfald och jämlikhet är inte bara framtiden, det är faktorer som kan leda till ökad lönsamhet. Det stod klart när bemannings- och rekryteringsbolaget TNG presenterade åtta starka rekryterings- och jobbsökartrender, strax innan sommaren. Företaget går i bräschen för utvecklingen av området fördomsfri rekrytering, vars grundstomme består av äkta engagemang. Samtidigt exploderar den digitala utvecklingen vilket skapar helt nya möjligheter både för rekryterare – och jobbsökande. 

Här är trenderna:

1. Authentic employer brand
Walk the talk. Jobbsökare kräver att arbetsgivarna lever upp till frågor som mångfald, jämställdhet och inkludering. Millennials tvekar dessutom inte att lämna skeppet om de fina värderingarna bara förblir ord och ingen verkstad.

Läs mer: Millennials – en besviken generation

2. Tech goes Diversity Disrupt
Räkna med en explosion av olika mjukvaror som kan hjälpa rekryterarna att ta faktabaserade beslut och motverka fördomar i samband med rekrytering. Nya verktyg för mångfaldsfilter, nudges och Chrome-extensions som döljer namn på Linkedin är några exempel.

3. Polymath Recruiters
Framtidens rekryterare är strategiska och datadrivna, de rör sig dessutom helt obesvärat genom alla delar av organisationen. De driver den fördomsfria agendan och kan argumentera för att mångfald lönar sig.

4. Soft skills
Dina dolda kompetenser blir allt viktigare. Att vara kreativ och kunna lösa problem är egenskaper som är guld värd när arbetsmarknaden förändras och digitaliserar i snabb takt.

Läs även: Fem framtidstrender

5. Smarta röster
Räkna med att smarta högtalare och röstassistenter blir vardag. Rekryteringsbranschen hakar på voice-tech-trenden för att förenkla jobbsök och nå både nya kunder och kandidater.

6. Conversational recruiting
Nu möter människan AI. Chatbotar, sms-verktyg och automatiserade AI-lösningar ger möjlighet för jobbsökare och arbetsgivare att komma närmare varandra. Personlig kommunikation i realtid kan öka kandidaternas engagemang och minska ghosting. Och det är du som söker jobbet som väljer kanal och tidpunkt.

7. Kognitiv mångfald
Det blir tummen upp för nej-sägarna. Forskning visar nämligen att team med kognitiv mångfald snabbar på besluten och ökar innovationstakten. Men vågar cheferna rekrytera utanför komfortzonen och vågar medarbetarna vara sig själva? En avgörande fråga.

8. Intervjun ifrågasätts
Fakta blir viktigare än magkänsla. Medvetenheten ökar om hur våra fördomar kan leda till att kompetenta kandidater aldrig får en ärlig chans. Men nu kommer nya objektiva och datadrivna innovationer som kommer förändra anställningsintervjun radikalt. Den digitala rekryteraren Tengai är ett exempel.

Läs också: AI både plus och minus


Bli medlem

Vill du utvecklas och hänga med, trots förändringarna? Du som medlem har tillgång till våra karriärcoacher som ger dig råd och stöd.

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se