”Att följa alla goda råd blir närmast destruktivt”
Carl Cederström och forskarkollegan André Spicer har under ett års tid, med hjälp av ett stort antal experters tips och råd, ägnat sig åt att optimera sig själva och sina livsval enligt konstens alla regler. Forskningsprojektet resulterade i boken Den vilda jakten på ett bättre jag.
– Självhjälpskulturen befolkas i hög grad av olika slags experter. Att följa alla råd för att optimera sig och sitt liv blir en närmast destruktiv process. I ställer inser man snabbt hur ickeoptimerad man är, och riskerar att bli bestraffande mot sig själv för att man inte når målen, säger Carl Cederström som ändå tycker att han lärt sig några saker han vill dela med sig av.
Läs också: Så testar du din självmedkänsla
* Det finns inga tips på en quick-fix som ger full pott i självförverkligande eller –förbättrande. Många av självhjälpsmetoderna speglar i hög grad snarare den frustration man kan känna, exempelvis som ledare, än en enkel lösning på ett hinder.
* Handfasta övningar, som att skapa en bättre minnesteknik, ta hand om sin privatekonomi, att lära sig ett språk eller att hitta ett sätt att arbeta effektivare kan fungera. Carl Cederström fastnade för pomodorotekniken, där man kortfattat jobbar koncentrerat med en uppgift i 25 minuter och pausar i fem minuter.
* Enkla svar på livets mer abstrakta frågor är svåra att hitta. Gäller det stora livsfrågor som moral, lycka, kärlek eller att bli en bättre människa så är det bättre att brottas med det genom kulturupplevelser som litteratur, film, konst och egen reflektion än genom en handbok eller en guru.
* Konsten att göra ingenting utan dåligt samvete är en bra lärdom. Läs gärna om så kallad idleness i boken How to be idle av Tom Hodgkinson där han lär ut hur du gör ingenting utan att känna skuld och skam.