Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Gråhårig kostymklädd man vid datorn pratar om skräddarsydd akademi
Lars Ohlin.

Atria tar hjälp av Lunds universitet

Livsmedelsföretaget Atria fick en ny Skandinavienchef för omkring åtta år sedan, och han ville hitta ett sätt att stärka ledarskapet hos bolagets mellanchefer. De insåg att de behövde en extern partner för att kunna genomföra detta och bestämde sig för att anlita Lund University Commissioned Education vid Lunds universitet.

År 2012 kom programmet ”Ta ledningen” igång, med fokus på ledarskap och affärsförståelse. 

– Det riktar sig till personer som rapporterar till ledningsgruppen, vilket på skandinavisk nivå rör sig om mellan 50 och 60 chefer. Vi har haft 10-15 deltagare per år, så när större delen av dessa hade tagit del av programmet bestämde vi oss för att ta det till koncernnivå, berättar Lars Ohlin, HR-direktör på koncernnivå på Atria.

Läs om: Ledarskap utmanas i det digitala arbetslivet

Nu heter det således ”Take the lead” och har deltagare från Sverige, Finland, Danmark, Ryssland, Estland och Polen.

– Vi kör med fysiska sammankomster, fyra tillfällen under året med två-tre dagar per tillfälle. Plats och land varierar, och en av de viktiga bonuseffekterna är att skapa kontakter och bygga nätverk inom bolaget.

Läs mer: Nätverka med framgång

Han konstaterar att det uppstod en del kulturella utmaningar när utbildningen togs till koncernnivå.

– Till exempel är det tydligt att det ofta går att utmana svenska och inte minst danska deltagare på ett annat sätt än till exempel de som kommer från Ryssland, säger han.

Alla i koncernledningen har vid något tillfälle deltagit i utbildningsprogrammet, och samtliga medlemmar i koncernledningen är också med vid examinationen.

– Vi får alltid väldigt positiva reaktioner i samband med utbildningen, och utvärderingarna visar att deltagarna uppskattar den oerhört mycket, säger Lars Ohlin.

Läs även: Digital folkbildare öppnar upp för ny kunskap

 


Läs vårt specialpaket om livslångt lärande

En utbildning – ett yrke gäller inte längre. Nu behöver vi vara kreativa och hitta nya möjliga lärvägar för att jobba längre, mer effektivt och samtidigt ha roligt på vägen.
Nu är arbetslivet ett liv i skolbänken
Growth mindset: Inställd på att utvecklas
Jobbrotation: Statsanställda rör sig mellan myndigheter
De tar hjälp av Lunds Universitet för skräddarsydd ledarutbildning
Omvänt mentorskap populärt på SEB
Civilekonomernas ordförande: Så vill förbundet påverka det livslånga lärandet

 


Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

 

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se