Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Han är årets kommunalekonom

Årets kommunalekonom uppmanar andra ekonomer att ta mer plats och visa att ekonomiska data behövs för att fatta bra politiska beslut.

Torbjörn Tagesson, redovisningsexpert och ekonomiprofessor vid Linköpings universitet, tillika kanslichef på Rådet för kommunal redovisning RKR, får utmärkelsen Årets kommunalekonom av Kommunalekonomernas förening KEF.

Juryn skriver i motiveringen att Torbjörn Tagesson är ”drivande i att utveckla yrkeskåren mot en ökad professionalitet inom redovisningsområdet”.

Läs också: Årets kommunalekonom ser sig som en tolk

– Jag känner mig hedrad och trodde aldrig att en redovisningsnormerare skulle få utmärkelsen. Det är ju väldigt mycket fokus på budget i den kommunala sektorn, säger pristagaren själv.

Nu uppmanar han ekonomer att kliva fram och ta mer plats och visa att ekonomiska data behövs för att fatta bra beslut.

– Ofta tas politiska beslut utan att man tänker på vilka ekonomiska och redovisningsmässiga konsekvenser det kan få. Det är bra om kommunalekonomer är med tidigt i diskussionen och kan ge de upplysningar som behövs.

Vid årsskiftet får vi en ny kommunal redovisningslag. Det innebär en hel del jobb för Torbjörn och hans kollegor på RKR.

– Vi har ett 20-tal redovisningsrekommendationer som ska arbetas om och anpassas. När vi håller på med det försöker vi också göra en del förtydliganden och förbättringar.

Utmärkelsen ”Årets kommunalekonom” delas årligen ut av Kommunalekonomernas förening för att uppmuntra forskare, konsulter ledare och anställda i den svenska offentliga sektorn att dela med sig av erfarenheter, idéer och uppmuntra forskning kring ledarskap och ekonomi i Sveriges kommuner, landsting och regioner.

2017 gick utmärkelsen till Anna Wallenskog, chefsekonom på SKL som belönades för sina analyser och sitt engagemang för välfärden.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se