Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Årets kommunalekonom ser sig som en tolk

Årets kommunalekonom 2017 heter Annika Wallenskog. Hon är chefsekonom på SKL och belönas för sina analyser och sitt engagemang för välfärden.

Årets kommunalekonom utses sedan 1987 av Kommunalekonomernas förening (KEF). Förra året gick priset till Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) och år är det alltså chefsekonomen på Sveriges kommuner och landsting (SKL) som tilldelas utmärkelsen.

Annika Wallenskog belönas med ett stipendium på 20 000 kronor för ”sin enastående förmåga att belysa de ekonomiska förutsättningarna för kommunsektorn, sina pedagogiska analyser ur makro- och mikroperspektiv och sitt engagerade deltagande i samhällsdebatten”.

– Jag ser mig lite som en tolk. Jag ser min roll som att kommunicera och översätta informationen mellan olika grupper, exempelvis mellan ekonomiska specialister och förtroendevalda. Det är viktigt att göra ekonomisk information förståelig för folk som inte är ekonomer, säger Wallenskog till tidningen Kommunal Ekonomi.

Pristagaren gläds över det fina jobb som görs i kommunsektorn, men är bekymrad för framtiden:

– Jag känner en oro för om finanserna börjar tryta och det blir en konkurrens kring skatteutrymme och finansiering mellan stat och kommun. Att staten måste hålla igen och kommunerna tvingas höja skatten på grund av det demografiska trycket. Om vi får den utvecklingen kommer det påverka sysselsättningen, säger Wallenskog.

Juryns motivering

Här är juryns motivering:
”Annika Wallenskog har en enastående förmåga att belysa och lyfta fram de ekonomiska förutsättningarna för kommuner och landsting. Annika gör lättförståeliga analyser både ur makro- och mikroperspektiv utan att för den skull peka finger. Hon deltar i samhällsdebatten och engagerar deltagare på ett bra sätt och gör engagemanget för vår välfärd större och bättre. Genom att aktivt medverka i olika forum bidrar Annika till att både utveckla och sprida kommunalekonomernas kunskap. Annika Wallenskog gör kommunal ekonomi intressant.”

Priset Årets kommunalekonomi delas ut av Kommunalekonomernas förening (KEF) i syfte att uppmuntra forskare, konsulter, ledare och anställda inom den offentliga sektorn att dela med sig av sina erfarenheter och idéer samt att uppmuntra forskning kring ledarskap och ekonomi i Sveriges kommuner, landsting och regioner.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se