Arbetsminnet mer flexibelt än vi trott
Arbetsminnet är mer flexibelt än man tidigare trott, utan bestämda gränser. Det visar forskning av Ronald van den Berg och Wei Ji vid Uppsala universitet och New York University.
Forskarna ifrågasätter den tidigare uppfattningen att hjärnan använder en viss mängd resurser till arbetsminnet, att arbetsminnet lagrar den information som behövs för den uppgift som utförs, och att ju fler saker som vi försöker hålla i arbetsminnet samtidigt, desto sämre blir kvaliteten för var och en.
Läs också: Skräm glömskan på flykten med minnesträning
Ronald van den Berg och Wei Ji anser att resurserna är flexibla och drivs av en balansering mellan två motstridiga mål: att maximera minnesprestanda, och att använda så få neurala resurser som möjligt.
Med hjälp av en beräkningsmodell där försökspersoner fick i uppdrag att memorera färger på olika antal objekt och återge färgerna så exakt som möjligt, visade det sig att kvaliteten på deras svar påverkades negativt av hur många objekt de försökte hålla i i minnet. Det visar att de objekt som är mest relevanta för en uppgift lagras mer exakt än de som är mindre viktiga.
Läs också: Hjärna ihop: så strävar gruppen åt samma håll
Arbetsminnet verkar alltså vara mer flexibelt än man tidigare trott. Om det vidare kan bekräftas att arbetsminnet anpassar sig till den uppgift som utförs och mot hjärnans resurser, kan det vara möjligt att förbättra arbetsminnet genom att erbjuda belöningar eller genom att öka den upplevda betydelsen av en uppgift.
Resultatet presenteras i den vetenskapliga tidskriften eLife.