Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Illustrerad hjärna beskriver hur arbetsmiljön automatiseras

Arbetsmiljön automatiseras – öppnar för kreativitet

Utvecklingen går mot allt mindre av rutinarbete – på gott och ont. Det är en av de tydliga framtidstrenderna när det gäller arbetslivet. Men när arbetsmiljön automatiseras öppnas dörren för kreativitet.

Hur kommer då arbetet att utföras framöver? Den ideella organisationen Prevent lät för ett par år sedan undersöka vad det är som kommer att påverka arbetsmiljön framöver, vilket resulterade i rapporten ”Trender som formar framtidens arbetsmiljö”.

Digitaliseringen är en av de makrotrender som de identifierade, vilken bland annat rymmer AI och automatisering. I klartext innebär det att arbetsmiljön automatiseras alltmer.

Robert Jakobsson.

– Det är något som har börjat slå igenom starkt i traditionellt sett intellektuella arbetsuppgifter, där man till exempel med analyser av big data automatiskt kan få fram beslutsunderlag, säger Robert Jakobsson, utbildningschef på Prevent.

Det leder då antagligen till att många rutinsysslor kommer att försvinna, menar han, vilket i sin tur bör kunna innebära att det finns mer utrymme för kreativitet och strategiskt arbete.

Läs mer: Håll dig anställningsbar

– Det är i så fall bra, men samtidigt ska man vara medveten om att många som har intellektuellt krävande arbeten kan ha stor nytta av rutinartade inslag. Det kan fungera som en lättare återhämtning, för att återfå fokus på de mer avancerade uppgifterna.

Något annat som kommer att prägla arbetslivet framöver är att det hela tiden sker snabba förändringar, konstaterar Robert Jakobsson.

– Det kan vara både positivt och negativt. Men helt klart är att man kommer behöva ”stå på tå” i högre utsträckning, genom att se till att man tar sig tid att sätta sig in i nya saker hela tiden. Det blir en kontinuerlig kompetensutveckling, vilket vissa kan uppleva stressande, men de flesta som har intellektuella yrken är nyfiket lagda – och då blir det snarast en stimulans.

Läs även: Stressignalerna du ska se upp med

Han berättar att många av Prevents utbildningar tar upp frågor kring ohälsosam arbetsbelastning och gränslöst arbete i form av när och var arbetet förläggs. 

– Att kunna hantera belastningen och veta var gränsen går är en förmåga som blir allt viktigare. Det finns förstås olika vägar att gå för att hantera risken för överbelastning; man kan tänka sig att arbetsmarknadens parter kommer överens om hur problematiken ska hanteras eller att de bestämmelser som finns i lagstiftningen efterlevs av företagen. Men i första hand kommer det att bli frågan om en individualisering, det vill säga att arbetstagarna i större utsträckning tar ansvar för sin egen arbetsmiljö. 

Läs också: Svårt hantera det digitala arbetslivet

Bli medlem

Vill du också arbeta på distans och samtidigt utvecklas i din karriär? Du som medlem har tillgång till våra karriärcoacher som ger dig råd och stöd.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se