Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Vithårig kvinna i svartvit blus framför några människor, 70 plus

Är 70 det nya 50?

Dagens 70-åringar är lika pigga och friska som gårdagens 50-åringar, menar författarna bakom en ny rapport. Slutsatsen är att de flesta skulle kunna pensionera sig betydligt senare än vad de gör idag.

Bilden av 70-åringar som ett förvirrat kryckgäng som enbart ligger sjukvården och samhället till last, stämmer inte enligt rapporten
70 år är det nya 50 från Delegationen för senior arbetskraft.

Gråhårig man med skägg och rektangulära glasögon
Anders Ferbe.

– Under covid-19-pandemin har man fått en bild av att 70-plussare är sköra och inte kan ta vara på sig själva. Den här rapporten visar en annan bild, nämligen att dagens 70-åringar är mer fysiskt och psykiskt vitala än någonsin tidigare, säger rapportförfattaren Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och föreståndare för AgeCap – Centrum för åldrande och hälsa.

Ett liv i skolbänken

I rapporten kan man följa hur det skett dramatiska förändringar av äldres hälsa och förmågor inom en rad områden sedan 1970-talet.

– Det är en enorm förbättring av äldres hälsa som har skett under 1900-talet, mycket på grund av de välfärdsreformer som genomförts, säger delegationens ordförande Anders Ferbe.

Rapporten bygger på resultat från H70-studierna, som har undersökt åldrandet sedan 1971, och byggt upp en gedigen kunskapsbank om hur åldrandet förändrats i Sverige under de senaste femtio åren. Bland annat har kognitiv och fysisk funktion, lungfunktion, hörsel och välbefinnande förbättrats väsentligt. Förekomsten av sjukdomar som depression, demens samt hjärt- och kärlsjukdomar har dessutom minskat betydligt. Även motståndskraften mot sjukdomar har förbättrats, vilket innebär att det visserligen är fler som har sjukdomar men att dessa påverkar de äldre mindre nu än tidigare.

Så drabbas Akavias medlemmar av covid-19-krisen

Regeringen beslutade i augusti 2018 att tillsätta en delegation för senior arbetskraft (S 2018:10). I delegationens uppdrag ingår att verka för ett mer inkluderande och åldersoberoende synsätt i arbetslivet och att sprida kunskap och forskning om äldres möjligheter.

Han är ordförande för delegationen


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se