Äntligen jobb för invandrade akademiker
Hundratals invandrade akademiker får chansen att komma in på den svenska arbetsmarknaden via initiativet Äntligen jobb, ett samarbete mellan Swedbank och Arbetsförmedlingen som pågått sedan hösten 2011. Man matchar eftersökta kompetenser via Arbetsförmedlingens databas och kan på så sätt suga upp arbetskraft som har rätt utbildning, men saknar erfarenhet från svensk arbetsmarknad eller tillräckliga språkkunskaper.
Storbanken Swedbank har hittills tagit emot 235 praktikanter, varav 70 procent fått anställning efter genomgången praktik – trots att anställning inte är ett krav.
– Samtidigt som det är ett sätt för praktikanterna att prova på det svenska arbetslivet, så är det också ett sätt för oss att prova på potentiella nya kollegor. ”Äntligen jobbare” räknas som interna sökande upp till ett halvår efter avslutad praktik och får söka utlysta tjänster i vanlig konkurrens med andra sökande, säger Annelieke Ettema-Luczak, chef för internrekryteringen på Swedbank.
Läs också: Här värvas nyanlända akademiker
Maria-Claudia Sun-Han hade kopplingar till Sverige och flyttade hit från Peru direkt efter avslutad ekonomexamen år 2010.
– Som invandrare skrev jag in mig på SFI* men studietakten var för låg. I stället kontaktade jag ett utbildningsprogram som arrangerade SFIA, SFI för akademiker, där studietakten var hög och klasskamraterna motiverade varandra. Det passade mig bättre, säger Maria-Claudia Sun-Han.
Hon trodde själv att språket var nyckeln, men efter svenskastudierna var det fortsatt motigt att få jobb. När hon sökte jobb läste hon in en MBA och fick under examensarbetet praktik via Arbetsförmedlingen på Swedbank. Maria-Claudia Sun-Han menar att det svåraste är att förstå de informella reglerna på jobbet:
– Jag är glad, nyfiken och var väldigt laddad för att få börja jobba när jag fick praktiken på Swedbank. Men det visade sig att jag var tvungen att hålla tillbaka för att inte trampa på någons tår. Jag lär mig hela tiden, frågor om kutym på arbetsplatsen är svårt. Det är småsaker som är osynliga för den som kan kulturen, säger Maria-Claudia Sun-Han.
Läs också: Hon stortrivs på svensk redovisningsbyrå
Pardis Elahi jobbar med rekrytering och HR på Swedbank. Hon bekräftar att den största svårigheten för praktikanterna är att hitta den ”tysta jobbkoden”.
– Praktikanterna har mycket att lära sig, framför allt om de oskrivna reglerna – hur fikar man eller när får man ställa frågor vid ett möte. Många är vana vid en hierarkisk ordning som vi inte har i Sverige och behöver anpassa sig till vår jobbkultur, säger Pardis Elahi.
I oktober 2013 fick Maria-Claudia Sun-Han praktik på Swedbank. Efter praktiken blev hon anställd och jobbar numera som HR Business Partner på Group IT. Hon är också ansvarig för Äntligen jobb-programmet på Group IT inom banken.
– Det är roligt att kunna ge samma möjlighet till andra som jag fått, och det är lätt att motivera andra när de ser att jag också börjat via Äntligen jobb.
Läs också: Många ekonomer bland nyanlända
Swedbank har också anordnat event med speeddejting, där personer med rätt kompetens via Arbetsförmedlingen kan få träffa chefer inom banken.
– En del cv kan vara tio sidor långa, det är sällan rekryterare i Sverige orkar läsa dessa. Är det dessutom så att den sökande har lärt sig att prata svenska, men inte skriver språket felfritt så sorteras de ofta bort – trots att de mer än väl uppfyller kompetenskraven. Ett cv säger helt enkelt inte så mycket om driv och engagemang hos en person därför är mötet med kandidaten ännu viktigare, säger Pardis Elahi.
Läs också: Mindre diskriminering med omvänd rekryteringsprocess
*SFI: Svenska för invandrare