Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Man i svart tröja och säkerhetslina i orange illustrerar en av många jobbförmåner

Hellre trygga jobbförmåner framför vinst

Anställda väljer heller förmåner som trygghetslösningar vid sjukdom och föräldraledighet, framför optioner och vinstdelningsprogram. Förmåner idag är mer intressanta än del i företagets eventuella vinster i framtiden.

Det finns troligen lika många anledningar till varför man byter jobb, som det finns anställda. Karriärmöjligheter, bättre villkor, missnöje med nuvarande anställning och eller chef. Tittar man enbart på förmåner, som personförsäkringsbolaget Bliwa låtit Sifo göra, framträder en bild som påminner om det gamla ordspråket hellre en fågel i handen än tio i skogen. Konkreta förmåner idag är mer intressanta än del i företagets eventuella vinster i framtiden.

I en undersökning Bliwa låtit Kantar Sifo göra bland svenskar i åldersspannet 20-70 år, framkom inte oväntat att lönen är den viktigaste förmånen. Men även förmåner som att företaget kompletterar de allmänna försäkringarna vid sjukdom/ VAB eller föräldraledighet ansågs viktiga.

Jobbförmåner 2.0

Idag är det ungefär en av fem som får en sådan trygghetsförsäkring via företaget, vilket kan jämföras med de 55 procent av de tillfrågade som anser att det är en viktig förmån.

En av tre tycker att det är ganska bra om man själv kan bekosta och köpa en sådan lösning via företaget.

På Bliwa, som erbjuder många av de tjänster som ingår i undersökningen, ser man trygghetsförsäkringar som ett allt mer betydande verktyg vid rekryteringar.

Årets bästa arbetsgivare

Snaggad leende slätrakad man talar om jobbförmåner
Peter Nylund. Foto: Dan Coleman

– Jag tror många underskattar hur högt tryggheten rankas när man överväger att byta arbetsgivare. Konkurrensen om talangerna lär göra att arbetsgivarna tvingas erbjuda betydlig mer omfattande kompensationslösningar, säger Peter Nylund, analyschef på Bliwa.

Tittar man på förmåner som rör del i företagets framtida utveckling är intresset lägre. En av tre skulle räkna in vinstdelning i förmånsmixen vid ett jobbyte. Bara en av tio skulle lockas av ett optionsprogram, och endast 3 procent erbjuds idag ett sådant av sin arbetsgivare.

Andra förmåner som att välja mobiltelefonmodell, subventionerad lunch, förmånsbil är mindre avgörande vid byte av arbetsgivare.

Unga väljer trygghet


Annons:

Vid årsskiftet bildade Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se