Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Norden Sverige Danmark Finland Norge satelitkarta

Annorlunda syn på humankapital i Norden

Digitalisering, teamarbete och automatisering. Vad är de gemensamma nämnarna här? Dessa tre punkter är det som organisationer i Norden rankar högst för att hålla en konkurrenskraftig organisation i framtiden.

I Deloittes rapport Human Capital Trends 2019, finns en jämförelse mellan hur man ser på humankapital i Norden och övriga världen. På tre områden sticker Norden ut: digitalisering, teamarbete och automation.

Läs om: Unga och framtidens arbetsgivare

Framtidens ledare kommer att behöva ny kompetens, enligt den globala undersökning som ligger till grund för rapporten. Det är de flestas överens om. Men det finns skillnader mellan Norden och övriga världen.

47 procent i Norden anser att driva den digitala och affärsmässiga transformationen är den viktigaste rollen för framtidens ledare, jämfört med bara 35 procent globalt.

Läs även: Med digitalisering får vi mer tid till kvalificerade uppgifter

Organisatoriskt avviker Norden från snittet då 33 procent av nordiska organisationer arbetar mestadels i team, jämfört med 25 procent globalt. En högre procent av teamen är också virtuella och multifunktionella jämfört med det globala resultatet.

Läs också: Arbetsgivarna med de bästa arbetsvillkoren

Tittar man närmare på HR-funktionen så finns en utbredd uppfattning om att HR kommer att förändras snabbt och att digitalisering är en viktig del i detta. I Norden anser 71 procent att automation kommer att vara en viktig trend för att förändra HR-funktionen, vilket kan jämföras med 56 procent på global nivå.

Rapporten 2019 Global Human Capital Trends finns att ladda ned här.

 

 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Är du nyfiken på vilka arbetsvillkor du kan förhandla om? Som medlem har du tillgång till information om förmåner utöver anställningsvillkoren, så kallade enskilda överenskommelser. 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se