Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Andersson: Makten åt männen – om vi struntar i blockchain

Just nu finns en gyllene möjlighet att omfördela makten i världen mer jämställt. Det handlar om den möjlighet som ges genom ny teknologi som blockkedjor och kryptovalutor. Att de som lär sig om teknologin tar del av makten att bygga upp och forma vårt framtida samhälle, dess nya innovationer och strukturer. Därför är det viktigt att fler kvinnor och ickebinära engagerar sig, annars riskerar makten att tillfalla i majoritet män även i nästa digitala skifte, skriver Civilekonomens krönikör Tove Andersson.

Att blockchain är så mycket mer än Bitcoin och nya valutasystem börjar sakta men säkert gå upp för de flesta med intresse för teknik och samhällsfrågor. Blockchain-teknologin kan innebära en fullständig transformation av hur vi kommunicerar och bedriver handel. Den kan också leda till en omfördelning av makt och välstånd från dagens lilla klick av supermakthavare till de breda massorna. Flera ledande utvecklare menar till och med att en utveckling av blockchain kommer få lika stor påverkan på våra liv som telefonen och internet haft tidigare. Därför är det viktigt att kvinnor och icke-binära är en del av denna rörelse så att vi kan vara med och påverka hur vi bygger upp den nya paradigmen.

Läs också: Blockkedjor kan revolutionera fondhandeln

Under hösten rapporterades att män står för omkring 95 procent av alla investeringar i blockchain. Liknande siffror gäller för dem som jobbar med teknologin. Här står vi med möjligheten att från grunden bygga om världens maktsystem och så är vi kvinnor inte delaktiga. Varför inte det? En förklaring är den sedan länge kända mansdominansen inom IT-branschen, en värld som lockat få kvinnor och där den sociala dynamiken formats därefter. Detta har byggt upp ytterligare inträdesbarriärer för kvinnor och man står inför ett klassiskt moment 22. Har vi till följd av detta hittills gått miste om varannan Bill Gates, Steve Jobs och Mark Zuckerberg?

”Men under tiden vi gör det ritas sannolikt maktkartan om från en äldre generation gubbar till en yngre generation tech-snubbar.”

En annan aspekt är att den vanligaste vägen in i blockchainvärlden går via investeringar i kryptovalutor och även detta har lockat fler män än kvinnor. Män har historiskt sett tagit högre risk än kvinnor i sitt sparande och det tycks ha kommit mer naturligt för dem att ge sig in i krypto. Vi skulle kunna djupdyka i analyser av orsak-verkan-samband och diskutera detta i åratal. Men under tiden vi gör det ritas sannolikt maktkartan om från en äldre generation gubbar till en yngre generation tech-snubbar. När det kommer till blockchain finns ingen tid att spilla. Utvecklingen på området går i rasande fart och vi kvinnor och icke-binära måste engagera oss nu för att inte även detta område ska bli en manlig domän. Vi ska se till att sitta med vid bordet när kartan ritas om och de nya samhällsstrukturerna byggs upp.

Läs också: Hon vill få fler kvinnor att investera i kryptovalutor

Detta var utgångspunkten när jag grundade KryotoGäris, ett forum för kvinnor och icke-binära med intresse för kryptovalutor och blockchainteknologi. Genom att sänka trösklarna och erbjuda en plats att diskutera i ett schysst klimat ville jag uppmuntra fler kvinnor och icke-binära till att sätta sig in i krypto och blockchain-världen. Jag möttes av en hel del hånfulla kommentarer i befintliga kryptoforum som tillsammans med en överväldigande positiv respons från nya medlemmar gjorde det tydligt att KryptoGäris kunde fylla en viktig funktion. Idag är vi en grupp på omkring 1 500 personer och vi blir fler för var dag.

Det finns många sätt att ta sig in i blockchain-världen. Själv har jag ingen teknisk bakgrund utan är självlärd inom ämnet via internet och diskussioner med vänner. Och om jag har kunnat sätta mig in i teknologin så kan fler! Man kan lära sig programmera på blockchain, dra igång en start-up, investera i kryptovalutor eller ta del av de nya innovationerna som kommer med tekniken. Ja, möjligheterna är oändliga.

Naturligtvis innebär det hög risk att kasta sig in i denna teknologi som fortfarande befinner sig i sin barndom. Det finns flera ännu olösta utmaningar och allt kan bli värdelöst över en natt. Den allmänna rekommendationen är därmed att aldrig investera tid, energi eller pengar man inte kan leva med att förlora. Jag anser dock att det utgör en betydligt större risk om vi kvinnor och icke-binära överlåter risktagandet åt andra. Jag är övertygad om att vi får ett rikare samhälle om vi blir fler som tillsammans formar utvecklingen av denna teknologi som besitter potentialen att revolutionera hela vår tillvaro.

Tove Andersson är föreläsare, grundare av gruppen KryptoGäris, art director på Nord DDB och vinnare av BTCX Användarnas Stora Blocktechpris 2018.

Det här är en krönika. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Läs också: Ny satsning på digitalt ledarskap

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se