Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Foto: Oskar Wilhelmsson

Anders Wall-stipendiat sprider svensk tradition i Shanghai

Bygga broar mellan två väsensskilda kulturer, arbeta med nätverkande, midsommarfest och kräftskiva, är något av det som Carl Johansson ska syssla med under sin praktik på Svenska Handelskammaren i Shanghai.

Carl Johansson, har studerat ekonomi i Lund och tog 2016 examen i handelsrätt. Nu har han belönats med 200 000 kronor ur Anders Walls stiftelse för att praktisera på Svenska Handelskammaren i Shanghai.

Vad är det du ska göra i Shanghai?

– Jag kommer att arbeta med den årliga karriärmässan i Shanghai som handelskammaren anordnar. Jag kommer också att arbeta med evenemang som den årliga midsommarfesten och kräftskivan. Vidare kommer jag, för handelskammarens räkning, arbeta med Young Professional-nätverket i Shanghai.

Vad kan du leverera för egna erfarenheter, tankar och kunskap, till Svenska Handelskammaren? 

–Jag hoppas kunna bidra med mina tidigare erfarenheter från internationella arbeten och studier jag varit på, genom att bygga broar över kulturer och människor. Jag har en tidigare bakgrund inom mjukavara och digitalisering, vilket är något jag hoppas kunna implementera i det mesta jag arbetar med.

Läs också: Miljonsatsning på nya stipendier för ekonomisk forskning

– Dessutom vill jag tro att mina studier i handelsrätt och cocktail-konverserande på Lunds Universitet ger mig en god grund för att kunna bidra till den Svenska Handelskammarens arbete.

Vad kommer stipendiet i Shanghai betyda för dig och din karriär? 

– Möjligheten att knyta kontakter och finna möjligheter på en så dynamisk marknad som den kinesiska är ovärderlig. En väsentlig del av stipendiet från Anders Walls Stiftelse är också medlemskapet i det så kallade Wallumni-nätverket, där tidigare stipendiater umgås och utbyter erfarenheter, även detta tror jag kommer ha en oerhört positiv påverkan för mig.

Läs också: Chansen att finansiera MBA kom via stiftelse

Du är också konstintresserad. Hur kommer det att yttra sig i ditt arbete? 

– Jag hoppas kunna stödja konsten som en följd av mitt yrkesliv, och hoppas kunna ta in konsten i sammanhang där det inte alltid tidigare funnits.

Anders Walls stiftelse

Anders Wall-stipendiater 2018.

Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena natur­vetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier och musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut drygt 60 miljoner kronor i stipendier och bidrag.

Stiftelsen samarbetar med institutioner och organisationer som har överblick inom sina olika områden och som årligen lämnar förslag på lämpliga stipendiater. Stipendiaterna ska vara unga människor som visat prov på entreprenörsanda och kreativitet.

Stiftelsen ger också medlemskap i nätverket Wallumni, som idag består av 400 personer, tidigare Anders Wall Stipendiater. Medlemmarna träffas regelbundet och ­genomför bland annat internationella studieresor tillsammans.

Källa: Anders Walls stiftelse

Carl Johansson

Ålder: 25

Född: Lidköping

Utbildning: Examen i Handelsrätt från Lunds universitet 2016

Karriär: Anders Wall stipendiat. Ska praktisera på Svenska Handelskammaren i Shanghai.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se