Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
robot framför skärm AI

Amerikanska företagsledare redo för AI, men personalen är skeptisk

En stor majoritet av amerikanska företagsledare ser positivt på artificiell intelligens, både när det gäller investeringar och förtroende för tekniken. Utvecklingen kan hämmas av personalens motvilja och konkurrensen från Kina.

I en undersökning från i våras bland vd-ar i USA svarade 87 procent att de kommer att investera i någon form av AI-lösning i år. Och trots att fyra av fem företagsledare räknar med störningar i verksamheten i samband med AI-implementeringar är man övervägande positiv.

Läs också: Annorlunda syn på humankapital i Norden

I undersökningen framkom också att drygt hälften av vd-arna ansåg att det är USA som leder den globala AI-utvecklingen och att som har den mest långsiktiga strategin. Men nästan lika många ser Kina som ett potentiellt hot mot den amerikanska AI-utvecklingen.

Läs om AI i Kina

Det politiska klimatet i USA är beskrevs som gynnsamt. De amerikanska företagsledarna anser att USA har en AI-vänlig regering. Samtidigt är 70 procent positiva till någon form av internationellt samarbete för att enas om ett regelverk för AI.

Om företagsledarna överlag är positiva till AI är entusiasmen betydligt mindre bland anställda. I undersökningen angav företagsledarna personalens misstro mot tekniken som ett av det stora hinder som kan bromsa utvecklingen.

Det framgår av en undersökning från konsultbolaget EY. Rapporten kan laddas ned här.

Läs även om styrning i en ny tid

 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Som medlem i Civilekonomerna får du många förmåner. Du kan läsa mer om de förmåner och möjligheter ett medlemskap i ett fackförbund ger här.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se