Amanda Lundeteg: Mänskligt att fela så länge du är vit och man
Det är svårt att sätta ord på upplevelsen av att ens misstag straffar fler än en själv. Det är svårt att förklara för någon som aldrig behövt agera representant för en hel grupp människor. Jag gör det varje dag i min roll som vd. Jag är frontfigur och ytterst ansvarig för allt vår organisation säger och gör. På gott och på ont. Ibland innebär det att jag får pudla och be om ursäkt för misstag som någon annan begått, men oftast innebär det att jag får beröm och uppmärksamhet för mina kollegors fantastiska arbete.
Att få ris och ros i rollen som vd är inte det som jag egentligen vill skriva om. Min organisation har jag inga problem att bära ansvaret för. Det kollektiva skuldbeläggandet jag vill skriva om är det som drabbar mig, inte på grund av min arbetstitel utan på grund av vem jag är.
Många ledare som avviker från normen kan nog relatera till känslan av att bli inbjuden eller invald någonstans liksom lite på nåder. Det kanske alltid tidigare har varit vita män som suttit i panelen eller hållit tal. Men nu har arrangören slagit på stort och i stället bjudit in dig. Du som bara genom din själva uppenbarelse sticker ut och som därför är en vild chansning för arrangörerna.
Läs även: Tiden löser inte bristen på jämställdhet
Du vet att misslyckas du i den här situationen så får du aldrig chansen igen. Men du vet också, och den här känslan är tärande, att om du misslyckas kommer ingen annan som ser ut som du att få chansen på väldigt länge. Presterar du inte som kvinna och vd är du ett levande bevis för att kvinnor inte passar i vd-rollen. Är du som rasifieras inte extra rapp, vältalig eller rolig så har du svårt att gå hem.
Studier har visat att minoriteter bedöms hårdare, och mer sällan får något erkännande för sina idéer. De får mindre inflytande, blir oftare avbrutna och anklagas för misstag oftare.
Näringslivets vita herrar däremot, de tycks komma undan med det mesta. En vit chefsman kan få sparken, driva ett företag i botten eller till och med åtalas för insiderbrott och hans karriär är inte nödvändigtvis över för det. Nä, i stället plockas han upp av något annat företag, någon annan riskkapitalist vill investera i hans idéer eller så vill någon annan journalist ge honom chansen att berätta sin sida av saken.
Läs även: Riskkapitalbolagen nästan helt utan kvinnor i toppen
Kvinnor och rasifierade som begår misstag av samma kaliber lyser med sin frånvaro. Men jag skulle vilja hävda att de mindre misstagen som ändå begås får minst lika mycket uppmärksamhet som de vita männens grova misstag. En rasifierad persons dyra taxiresa kan exempelvis få minst lika mycket medieutrymme som en vit mans insiderbrott.
”Att vi dessutom lämnas olika utrymmem inte bara att lyckas utan även att misslyckas gör mig fruktansvärt förbannad.”
När jag begår misstag, och tro mig det gör jag, ser det helt annorlunda ut. Det kan handla om att jag inte har läst på tillräckligt inför en panel, att jag uttrycker mig klumpigt eller att jag kommer sent. Men större än så blir det inte, för jag vet att jag inte tillåts göra samma misstag och därför vet jag att jag måste lägga ner mer tankeverksamhet, kraft och energi för att undvika misstag. Och jag vet att det är både utmattande och ohållbart i längden.
Så förr eller senare kommer den dyra taxiresan att drabba även mig. Och då vet jag att domen inte enbart kommer att baseras på misstaget som jag har begått.
Läs även: Därför bromsas kvinnors chefskarriärer
Kvinnor har drabbats i alla tider, kvinnor med min hudfärg drabbas dubbelt upp. Att vi ges olika möjligheter i livet beroende på vilket kön vi föds med, vilken hudfärg vi föds med eller vilken plats vi föds på är den största orättvisan jag vet. Att vi dessutom lämnas olika utrymme, inte bara att lyckas utan även att misslyckas gör mig fruktansvärt förbannad.
Det jag arbetar för genom AllBright är att alla ska tillåtas bli bedömda utifrån kompetens och ambition. Och framför allt att du ska tillåtas att göra misstag utan att sätta krokben för någon annan än just dig själv.
Amanda Lundeteg är vd för Allbright och utbildad ekonom.