Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Aldrig för sent att boosta karriären

Har du jobbat i tio, tjugo eller kanske trettio år? Det är aldrig för sent att boosta karriären. Men vilken strategi du ska välja beror på var i livet du befinner sig.

Nina Forssblad, karriärrådgivare på Civilekonomerna, har kontakt med många ekonomer som känner sig stressade av karriärkraven. Hennes första råd är att stanna upp och fråga dig vad du vill – egentligen.

Nina Forsblad. Foto: Jann Lipka.

– Karriär kan vara mycket mer än befordran och högre lön. Att få testa något helt nytt eller kunna styra över sin tid kan vara minst lika viktigt, säger hon.

Läs också: Drömjobbet kan vara närmare än vad du tror

När du landat i ditt beslut är det dags att göra verklighet av drömmarna. 

– Oavsett ålder finns några generella råd som är bra att följa. Andra strategier fungerar extra bra för vissa perioder i livet, säger Nina Forssblad. 

Vill man till exempel byta bransch efter många år i yrkeslivet kan det vara smart att sikta in sig på heta områden.

– I dag ser vi exempelvis en enorm efterfrågan på inköpare. Det kommer också att behövas många med kompetens och erfarenhet inom compliance.

Läs också: Utveckla din tjänst på egna villkor

Att noga följa vad som händer på arbetsmarknaden är viktigt under hela yrkeslivet. Liksom att fylla på med relevant kunskap och erfarenhet för att ge dig själv möjlighet att ta dig vidare. 

– Läs rapporter och prognoser och kolla vilka tjänster som ligger ute, säger Nina Forssblad. Använd Linkedin för att kolla upp nya arbetsgivare. Hur länge stannar medarbetare som jobbar där? Går de vidare till andra tjänster i företaget eller söker de sig därifrån?

Läs också: Hitta nytt jobb utan kontakter

Läs också vårt paket om karriären genom livet:

Tips på hur du kan planera din karriär

Du som är 35-44 år – tänk så här för din karriär

Du som är 45-54 år – tänk så här för din karriär 

Du som är 55- år – tänk så här för din karriär

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se