Åldersdiskriminering – äldre ses som tröga
Är åldersdiskriminering bara en fördom eller är ålder en hämmande faktor? 61-åriga Christina Paulin upplever sig åldersdiskriminerad men har inga tankar på att gå i pension men å andra sidan vet hon inte om hon kommer att bli anställd igen. Christina Paulin är utbildad ekonom vid Copenhagen Business School och har i över 25 år jobbat som marknadsanalytiker på olika företag. Hennes senaste anställning, som upphörde 2014 efter en omorganisation, var på det statliga tågbolaget SJ. Sedan dess har hon haft några konsultuppdrag kopplade till olika forskningsprojekt. Hon har sökt närmare 50 jobb efter att den senaste projektanställningen upphörde i augusti förra året, men utan att få napp. I några fall har hon blivit kallad till intervju, men de flesta gånger har det negativa beskedet anlänt standardmässigt via e-post. Christina Paulin poängterar att hon inte har bevis för att det rör sig om åldersdiskriminering, men tror dock ändå att åldern utgör en hämmande faktor.
Läs även: Hitta jobb utan kontakter
– I de allra flesta fallen har jag uppfyllt alla krav och lite till. Det var en tjänst där det var meriterande att man utöver engelska och svenska skulle kunna danska – något som jag kan läsa, skriva och tala. I andra fall har det funnits krav på kunskap om vissa system för behandling och analys av data, och just dessa som nämndes kan jag, säger hon.
Christina Paulins hypotes är att åldersdiskriminering handlar om fördomar.
”Om man ska uttrycka sig kortfattat ses nog äldre som tröga, fyrkantiga och slut i huvudet. Och att man inte är så rörlig eller kan acklimatisera sig till arbetsplatsen.”
Har du märkt under intervjuerna att åldern har kommit upp för diskussion?
– I ett fall frågade arbetsgivaren om när jag tänkte gå i pension. De kanske tänkte att jag är en sådan som smyger mig in precis före pensionen för att sedan sluta något år senare. Men jag berättade klart och tydligt att för mig är pension inte på tapeten.
Ekonomiskt klarar hon sig, men säger att det “så klart är irriterande att bli diskriminerad”.
– Jag vill hela tiden fortsätta att utvecklas och lära mig nya saker. Dessutom är marknadsanalyser och undersökningar ett hantverk som man blir bättre på med åren. Det är en konstig åldersfixering om arbetsgivarna tror att man inte vill utvecklas enbart för att man redan är trygg i och har kunskap om hantverket, säger hon.
52-årige Peter Andersson är utbildad ingenjör och har under sitt 25-åriga yrkesliv arbetat med framförallt upphandling och projektledning på primärt statliga myndigheter. De senaste sju åren har han jobbat på frilansbasis åt en konsultfirma som gör uppdrag åt bland andra statliga verk. Han berättar att han klarar sig ekonomiskt, men osäkerheten som frilansande konsult gör att han ändå föredrar och kontinuerligt söker efter en anställning.
Läs också: Ta rätt betalt som egenföretagare
Han har de senaste sju åren sökt ungefär ett hundratal fasta tjänster inom upphandling och projektledning, men än så länge inte fått något. I vissa fall har han blivit kallad till intervjuer och tycker sig ha fått bra kontakt med arbetsgivaren. Det har dock inte räckt hela vägen.
– Jag är lite förvånad eftersom det här handlar om jobb där jag uppfyller kraven när det gäller utbildning, erfarenhet och kompetens. Det är svårt att säga vad det beror på. Kanske är det att jag begär mer i lön än yngre personer, eller kanske är de oroliga för att det är svårt att “styra gamla hundar”.
Inte heller Peter Andersson har bevis på att det rör sig om åldersdiskriminering. Han berättar dock att han i vissa fall har sett att arbetsgivarna – som senare har meddelat på webbplatserna att de har rekryterat en ny person till tjänsten – har valt kandidater som är nyexaminerade och mer oerfarna, ”gissningsvis har de både lägre lön och och längre startsträcka”.
Han fortsätter att söka fasta tjänster parallellt med konsultuppdragen.
– Pensionsåldern kommer att höjas och jag har många år kvar i arbetslivet. Därför känns situationen lite märklig. Jag vill fortsätta att jobba och hoppas att jag snart hittar sammanhanget där min profil och min kompetens efterfrågas.
Läs om: Hur du håller dig anställningsbar
*Peter Andersson heter egentligen något annat, men har valt att medverka i texten anonymt.
Bli medlem
Har du blivit åldersdiskriminerad, eller diskriminerad av andra orsaker? Som medlem i Civilekonomerna kam du få hjälp. Här kan du läsa mer om vad facket kan göra för dig som blivit åldersdiskriminerad.