Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Äldre kvinnor är mer harmoniska än yngre

Äldre kvinnor upplever, i väsentligt högre grad än yngre, både jobbet och livet i stort som mer harmoniskt, givande och inspirerande enligt en ny rapport.

En ny undersökning som Norstat genomfört på uppdrag av Aller media visar att var femte svensk kvinna saknar balans mellan arbete och privatliv, att de fortfarande tar det huvudsakliga ansvaret för hem och familj och att de drömmer om att kunna påverka sin arbetsdag. Resultaten finns i den nyligen publicerade She Report – Kvinnor, karriär och balans, som ges ut av Aller media.

Drygt en fjärdedel av kvinnorna har den senaste veckan funderat på att stressa mindre, särskilt de yngre kvinnorna mellan 18-39 år där stressen upplevs vara som värst. De äldre kvinnorna verkar ha hittat en bättre balans överlag.

Så blir du vän med stressen

En bidragande orsak till obalansen kan sökas i det faktum att kvinnor fortfarande står för huvuddelen av ansvaret för hem och familj. Av arton vanliga ansvarsområden i hemmet landar tre hos män, medan femton av ansvarsområden är kvinnornas.

Mörkhårig kortklippt kvinna i grå tröja pratar om äldre kvinnor
Jennie Knutsson.

– Det är trist att se att kvinnor fortsätter att hamna i kvinnofällan som innebär att de tar ett större ansvar för hem och barn och ett evigt pusslande för att få en fungerande vardag. Det här är ju tyvärr inget nytt men en viktig påminnelse om att vi på Aller media och andra som når ut till många kvinnor behöver jobba aktivt med att sänka prestationskraven, konstaterar Jennie Knutsson, informationschef på Aller media.

Pensionsfällorna du ska passa dig för

Äldre kvinnor är mer positiva

Äldre kvinnor upplever, i väsentligt högre grad än yngre, både jobbet och livet i stort som mer harmoniskt, givande och inspirerande enligt rapporten. På topplistan över vilka känslor som präglat den senaste veckan är 6 av 8 känslor i gruppen kvinnor 50-65-åringarna positiva, medan 8 av 10 känslor bland 18-29-åringarna är negativa.

– Det verkar helt enkelt som att äldre kvinnor hittar en harmoni som ännu inte infunnit sig bland yngre. Trenden håller i sig även under den pågående coronapandemin. De äldre kvinnorna oroar sig mycket mindre än vad de yngre gör, säger Jennie Knutsson.

Tid för hjärnfokus


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se