Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Rekryteringsrobotarna – snart på din jobbintervju

Diskriminering är ett jätteproblem vid rekrytering. Nio av tio arbetssökande över 55 år tror att de valts bort på grund av sin ålder, enligt en ny undersökning. En lösning kan vara att låta robotar bedöma kandidaterna.

Många branscher går på knäna i brist på kompetent personal. Samtidigt får en stor grupp kandidater inte ens chansen att komma till en intervju. Inte för att de saknar kompetens, utan för att de har ett namn med en främmande klang eller en ålder som inte passar ihop med den stereotypa bilden av mönsterkandidaten. Det konstaterar rekryterings- och bemanningsföretaget The Next Generation, TNG, som gjort en enkätundersökning bland drygt 1 500 arbetssökande.

Läs också: Minskad diskriminering i omvänd process

–  Inte bara jobbsökande, utan även företagen som riskerar att gå miste om värdefull kompetens. En fördomsfri rekryteringsprocess bidrar till bättre affärer, mångfald, högre innovationstakt och färre felrekryteringar, säger vd Åsa Edman Källströmer.

Enligt undersökningen tror 73 procent att de någon gång valts bort 
i en rekryteringsprocess på grund av ålder, kön eller könsöverskridande identitet, etniskt ursprung, funktionsnedsättning, sexuell läggning, utseende eller vikt.

Åldersdiskriminering är det största problemet. 64 procent upplever att de gallrats ut grund av sin ålder. Och ju äldre de sökande är, desto högre andel tror sig ha blivit utsatta. För kandidater mellan 46 och 55 år är andelen 77 procent. Och i gruppen 56-64 år är andelen hela 90 procent.

Läs också: Snart är din kollega AI-driven

Men även andra egenskaper leder till diskriminering, enligt undersökningen. Nästan var fjärde respondent upplever att de valts bort på grund av utseende eller vikt. När det gäller kön eller könsöverskridande identitet är andelen som känner sig diskriminerade 15 procent.  Och 13 procent av de som svarat upplever att de gallrats ut på grund av sin etniska bakgrund.

Anonymiserade ansökningar och obligatoriska arbetspsykologiska screeningtester är två inslag i en fördomsfri rekryteringsprocess, konstaterar TNG. Även ny teknik som artificiell intelligens, AI, kan vara ett sätt att göra anställningsförfarandet mer rättvist.

Men här är många av kandidaterna själva tveksamma. Endast 32 procent svarar ”ja” på frågan om de skulle kunna tänka sig att ha en anställningsintervju med en AI-robot ifall det ledde till en mer objektiv bedömning. 53 procent svarade ”nej” och 16 procent var osäkra.

Läs också: Felländer vill ha mer mänsklighet i tekniken

Hur nära förestående är det att använda sig av robotar i rekryteringssyfte?

– Jag skulle säga att redan nästa år kan rekryteringsrobatar användas i delar av en rekryteringsprocess, framför allt som en assistent till en rekryterare. Det handlar inte om att sköta en hel rekrytering. Dock skiftar definitionen rekryteringsrobotar. Vissa kallar chatbots för robotar, eller automatiserade flöden i en rekryteringsprocess. Men det syftar vi inte på, utan fysiska robotar, säger Charlotte Ulvros, marknads- och digitalchef, TNG Group AB.

TNG samarbetar just nu i ett joint venture med den svenska KTH-startupen Furhat där man utvecklar en assisterande social AI-rekryteringsrobot. Roboten kommer assistera rekryterare och inte hantera en hel process.

– Men Furhat är inte ”klar”. Vi påbörjar projektet nu och under de kommande månaderna ska hen tränas att kunna hålla objektiva, kompetensbaserade intervjuer. Här är TNG väldigt involverade i hela processen för att säkerställa att allt verkligen blir kompetensbaserat och fördomsfritt. Att göra den så fördomsfri som möjligt är viktigt så att den inte programmeras med fördomsfulla algoritmer – till exempel historisk predikativ data vilket annars är en vanlig fara. Planen är att den ska kunna fungera i riktiga rekryteringar nästa år som assistent så att våra rekryterare kan frigöra tiden till fler och mer kvalitativa personliga möten, säger Charlotte Ulvros.

Läs också: Tandlös lag mot åldersdiskriminering

Fakta om enkäten: Undersökningen utfördes digitalt via ett enkätformulär våren 2018.Totalt deltog 1 522 personer. Respondenterna kom från plattformar som Careerbuilder, Blocket Jobb, StepStone, Arbetsförmedlingen, Linkedin, Facebook, CS- jobb med flera.

 

 

Andel som tror att de valts bort av följande anledning (i procent)

Ålder 64
Utseende/vikt 24
Kön 15
Etnicitet 13
Funktionsnedsättning 3
Sexuell läggning 1

Mer från: , , , ,

Mer på civilekonomen.se