Därför stjäl videomöten din energi
En som forskat i det är Gianpiero Petriglieri, lektor vid Insead, som BBC pratat med. Enligt Petriglieri är det mer tröttande med videokonferenser av flera anledningar. Dels kräver de mer koncentration för att uppfatta budskap, men också för att tolka kroppsspråk och tonfall.
Digital intervju här för att stanna
Under ett fysiskt möte är tystnader och pauser naturliga inslag. Men i en telefon- eller videokonferens börjar vi snabbt oroa oss för teknikstrul eller fyllas av vaga oroskänslor för att något inte går som det ska. En tysk studie från 2014 visade att så korta fördröjningar som 1,2 sekunder får oss att känna att personen vi pratar med är ofokuserad, eller rent av otrevlig.
Men den stora energitjuven är kameran, menar Petriglieri. Att vara i bild skapar mer stress och prestationskrav än att vara på plats. Att dessutom se sig själv på skärmen ökar stressen, och det har visat sig vara svårt att inte titta. Vi blir också mer medvetna om oss själva och om hur vi uppför oss.
Så klarar du av att jobba hemma
För många är dessutom videokonferenserna en påminnelse om att vi befinner oss i en kris, och att vi hellre skulle vilja vara på jobbet med kollegerna.
Det för oss in på nästa problem. Normalt har vi olika sociala roller beroende på om vi är på jobbet, med familjen eller vänner. Nu sker allt på samma plats. Förut hade man en hemresa på sig att byta från jobb till familjerollen. Nu går det på ett ögonblick, vilket inte är oproblematiskt, menar Petriglieri.
Minska zoomstressen
- Begränsa antalet videokonferenser. Kanske delade dokument med tydliga anteckningar fungerar bättre i vissa sammanhang.
- Att ha kameran på ska vara frivilligt. Stäng av om du inte vill synas.
- Att stirra rakt in i 25 videoansikten hjälper inte koncentrationen. Ställ skärmen vid sidan och tänk dig att du sitter i ett annat rum.
- Glöm inte att prata med varandra och fråga hur ni mår.
Rutiner krävs för att klara distansstudier
Annons: