Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Lunds universitet får 20 av totalt 90 nybörjarplatser för ekonomer med utländsk utbildning. Foto: Johan Persson

90 nybörjarplatser för utländska ekonomer

Fem lärosäten ska utbilda utländska ekonomer. Det visste vi redan. Nu har regeringen också bestämt antalet platser. Totalt blir det 90 nybörjarplatser för ekonomer under 2017.

I oktober förra året gav regeringen fem lärosäten i uppdrag att bygga upp nya kompletterande utbildningar för ekonomer med utländsk examen: Lunds universitet, Mittuniversitetet, Mälardalens högskola, Högskolan Dalarna och Högskolan i Halmstad.

I dag har utbildningsdepartementet, med ministern Helene Hellmark Knutsson i spetsen, meddelat antalet platser på tre nya kompletterande utbildningar. Totalt rör det sig om 90 nybörjarplatser för ekonomer, 40 nybörjarplatser för systemvetare och 60 nybörjarplatser på kompletterande utbildning för biomedicinska analytiker. Regeringen har också meddelat hur platserna fördelas mellan de fem lärosätena som fått ansvar för ekonomutbildningen. Det blir 20 platser i Lund, Dalarna, Halmstad och Mälardalen medan Mittuniversitetet får 10 platser.

Läs även: Fem lärosäten ska utbilda utländska ekonomer

De nya utbildningarna är planerade att starta höstterminen 2017 och riktar sig till personer med utländsk examen. Utbildningarna, som motsvarar högst två års heltidsstudier, ska utformas av respektive lärosäte.

– För personer som kommer till Sverige med en utländsk högskoleutbildning kan möjligheten att komplettera den vara avgörande för etablering på den svenska arbetsmarknaden. Regeringens satsningar på kompletterande utbildningar är därför viktiga steg för att Sverige ska bli bättre på att ta tillvara den utbildning och kunskap de tar med sig, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett uttalande.

Läs även: Hon flydde från Syrien – nu stortrivs hon på svensk redovisningsbyrå

Fakta

Antal nybörjarplatser på kompletterande ekonomutbildning 2017:

Lunds universitet: 20 platser
Mittuniversitetet: 10 platser
Högskolan Dalarna: 20 platser
Högskolan i Halmstad: 20 platser
Mälardalens högskola: 20 platser
Totalt: 90 nybörjarplatser

Antal nybörjarplatser på kompletterande biomedicinsk analytikerutbildning 2017:
Uppsala universitet: 10 platser
Göteborgs universitet: 16 platser
Linköpings universitet: 18 platser
Högskolan Kristianstad: 16 platser
Totalt: 60 nybörjarplatser

Antal nybörjarplatser på kompletterande systemvetarutbildning 2017:

Lunds universitet: 20 platser
Högskolan Dalarna: 20 platser
Totalt: 40 nybörjarplatser

Källa: Utbildningsdepartementet.

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se