Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Campus USÖ på Örebro universitet. Foto: Kicki Nilsson/Icon Photography

9 svenska handelshögskolor bland världens 1 000 bästa

Det finns nu nio svenska handelshögskolor bland de 1 000 bästa i världen, enligt rankningsinstitutet Eduniversal. Ny på listan är Handelshögskolan i Örebro. Högst rankas fortfarande Handelshögskolan i Stockholm.

Det erkända rankingsinstitutet Eduniversal, med bas i Paris, har sedan 2007 årligen rankat världens handelshögskolor i ett försök att ge studenter runt om i världen ett verktyg för att jämföra ekonomutbildningar i olika länder. Det franska institutet väljer ut de 1 000 bästa handelshögskolorna från totalt 154 länder på fem kontinenter. Kriterierna som används är bland annat vilka utbildningar som lärosätet ger, graden av internationalisering, godkända ackrediteringar och lärosätets position på andra rankningslistor. 

De 1 000 bästa rankas sedan i ett andra steg utifrån ett femgradigt system. Handelshögskolan i Stockholm är den enda svenska utbildningen som får högsta betyg, fem ”palmer”, och därmed ingår bland de 100 handelshögskolor i världen som anses ha ett globalt inflytande. Ännu högre rankas dock Handelshögskolan i Köpenhamn, som ligger i toppen för alla lärosäten i västra Europa.

Läs även: Fem svenska lärosäten ska utbilda utländska ekonomer

Totalt är det nio svenska lärosäten som platsar på listan för 2016. Detta sedan Handelshögskolan i Örebro för första gången tagit plats bland de 1 000 bästa. 

– För oss betyder det att vi får ett erkännande för det goda arbete vi har bedrivit under flera år. För våra studenter innebär det att de kan säga att de läser eller har läst på en handelshögskola i världsklass, säger Ida Andersson-Norrie som är internationaliseringsansvarig på Handelshögskolan vid Örebro universitet.

Hon och kollegan Gunilla Myreteg, lektor i företagsekonomi, var i förra veckan på plats i Perth, Australien, för att ta emot utmärkelsen under Eduniversals årliga kongress. 

Läs även: Handels i Göteborg först med Triple Crown-ackreditering

Handelshögskolan i Örebro har också en pågående ansökan om att ackrediteras av AACSB, en ackreditering som Handelshögskolan vid Göteborgs universitet förärades i september och då samtidigt blev den första Triple Crown-ackrediterade skolan i Sverige.

Fakta

Här är de nio svenska ekonomutbildningarna som platsar på Eduniversals lista:

1. Handelshögskolan i Stockholm
2. Stockholm Business School vid Stockholms universitet (SBS)
3. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
4. Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet
5. Ekonomihögskolan vid Lunds universitet (Lusem)
6. Jönköpings Internationel Business School (JIBS)
7. Civilekonomprogrammet vid Linköpings universitet
8. Handelshögskolan vid Umeå universitet
9. Handelshögskolan vid Örebro universitet

Mer från:

Mer på civilekonomen.se