Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

8 råd för din pension

Vill du se om din pension i tid? Då gäller bland annat att få en bra lön, jobba heltid och ha tjänstepension från din arbetsgivare. Här kommer åtta råd för din pension.
  • Försök få en bra lön. Jobba heltid, länge och ha tjänstepension från din arbetsgivare, helst kollektivavtalad eftersom det är bra och de har billiga produkter.
  • Sätt dig in i din pension, till exempel via minpension.se, och fundera på om du vill spara privat, då kan ett investeringssparkonto vara ett bra alternativ. Har du ingen tjänstepension har du rätt att göra avdrag.

Passa på att komma och lyssna på vårt seminarie om pension, här hittar du en tid och plats som passar dig.

Läs mer: Pensionen en stor del av din lön

  • Se över dina efterlevande-skydd och avstå från dem som du inte behöver.
  • Överväg att löneväxla för att höja din tjänstepension. Men inte om du har en lägre lön än gränsen för intjäning till allmän pension. Se till att inte binda upp dig på för lång tid. Tänk på att det är lön före växlingen som ska ligga till grund för lönerevisionen. Var medveten om att såväl statliga som kollektivavtalade ersättningar kan påverkas, liksom en eventuell inkomstförsäkring.
  • Fundera över din risknivå när det gäller placeringar av din allmänna pension och tjänstepension. Var medveten om att de förvalda placeringarna är bra och billiga alternativ.

Läs även: Hur du egenföretagare bygger din pension

  • Håll koll på avgifterna – och se upp för dolda sådana! Ett bra riktmärke på en fondavgift i ett privat pensionssparande är enligt Pensionsmyndigheten 0,4 procent.
  • Behöver du eller din partner arbeta deltid för att ni har barn så försök dela på det eller öppna ett extra sparande för den som är hemma mest. Är ni gifta kan den ena avstå sin premiepension till den andre.
  • Fundera noga kring i vilken takt du ska ta ut din pension och hur länge du kan jobba, sätt dig in i vad det innebär för din ekonomi.

Läs också: Allt du behöver veta om din pension

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se