79 misstag som kan ge dig framgång
Blir samhället bättre om vi vågar dela med oss av våra misstag? Pontus Bodelsson tror det, och tar första steget i sin bok Ledarskap för förändring – mina 79 bästa misstag (Roos & Tegner). Efter att under 20 år ha jobbat som vd tycker han att han gjort en hel del misstag som han gärna berättar om för att hjälpa andra att kunna undvika dem.
Läs också: Så visar du tydligt vad du vill
Varför är det bra att belysa misstag?
– När jag föreläser har jag märkt att publiken särskilt tar till sig mina berättelser från verkligheten. Störst intresse brukar det vara kring misstag jag gjort och insikterna det gett mig.
Är vi för snåla med att dela med oss av egna misstag?
– I många sammanhang finns idag en prestigekultur där framgång är fint och misstag är skamligt. Om vi vågade vara mer öppna med våra misstag skulle vi skapa ett bättre samhälle. Misstag är ofta en konsekvens av att skapa nytt och måste ses som något värdefullt.
Finns de något misstag alla måste göra för att lära sig?
– Till exempel att färre möjligheter ger fler idéer. För att få fram många idéer är det min övertygelse att antalet möjliga spår ska begränsas. ”Framed creativity” ökar mirakulöst nog kreativiteten medan alltför många möjligheter kan skapa idétorka. Färre möjligheter ger fler idéer – lite på samma sätt som det icke intuitiva påståendet ”Jobba mindre och få mer gjort”. Kanske måste principer som dessa upplevas för att verkligen få fäste hos oss.
Läs också: Tio tips och åtta fällor för coachande ledare

Vad är ditt mest lärorika misstag?
– En sak jag lärde mig mycket av var misstaget som ledde till 6 000 mejl från klagande kunder på Nationalencyklopedin, NE. Vår nya sajt lanserades och kraschade direkt första dagen. Jag ville för mycket och för fort. Jag hade inte lyssnat på organisationen utan sprungit ifrån mina medarbetare utan att anpassa förändringstempot och sajtprojektet misslyckades. Ett av mejlen glömmer jag aldrig: ”Är det en treåring som har designat er nya sajt? Eller har ni bara fått ny vd?” Mod betyder ibland tålamod.
Läs också: Egenföretagarens fem vanligaste misstag
Har du något misstag som du själv gör igen och igen?
– Jag måste då och då påminna mig om att involvera medarbetarna tidigt i förändringsprocesserna. Ju större involvering desto mer identifierar sig medarbetarna med förändringen och desto större chans till framgång. De flesta företag har ett par hundra medarbetare, då ska man ta chansen att jobba med förändringen på ett annat sätt än som det beskrivs i managementlitteratur om globala giganter.