Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Gäng studenter satsar på bra studentliv

7 steg till ett bra studentliv

Styr upp din vardag och skapa ett bra studentliv. Du kommer (naturligt) att vara orolig för tentor, studieresultat och ekonomi – men med balans klarar du pressen bättre. Fortsätter du att må dåligt – sök hjälp hos studenthälsan.

Rör på dig

Motion gör att du klarar studiepressen bättre. Hitta en motionsform som du gillar och försök att utöva den några gånger i veckan. Se det som en framgångsfaktor.

Bo där du studerar

Vi är sociala varelser som behöver varandra. Genom att du bor där du pluggar blir det lättare att hitta sammanhang där du trivs, även utanför skolan. Studentkorridor kan vara ett alternativ både ekonomiskt och socialt. Om det känns för mycket kanske du
kan dela en lägenhet tillsammans med några andra studenter. Att bo tillsammans med andra kan vara jobbigt men också utvecklande. Se det som ett lärande. Genom att ”tvingas” acceptera andras olikheter och samarbeta växer du som människa.

Läs mer: Förstå din jobbiga kollega

Skapa en studierutin 

Att ha en studierutin som fungerar är grunden för att trivas. Se gärna studierna som ett arbete som du går till mellan till exempel 8-17. Det är extra viktigt att du skapar den här strukturen om du har få lärarledda föreläsningar. Om det är svårt med att hålla isär studier och fritid så kanske du kan gå till skolans bibliotek eller ett kafé för att arbeta med studierna. 

Satsa på engagemang

Att engagera sig är ett säkert kort för att skapa ett bra studentliv. Så skriv in dig på en nation eller i en förening och botanisera bland utbudet. Vilka aktiviteter tycker du är spännande? Testa dig fram tills du hittar rätt. Du kan också ge av din tid och kunskap till andra med till exempel läxläsning eller erbjuda ditt stöd till en studiekamrat. Tänk bara på att engagemanget ska kännas som återhämtning och vara meningsfullt så det inte ytterligare ökar din stress.

Läs också: Med uppdrag att föra din talan

Hitta ditt sammanhang

Vi behöver alla hitta sociala sammanhang där vi trivs, blir accepterade och får vara oss själva. En hobby ger dig glädje samtidigt som du har möjlighet att lära människor som är intresserade av samma sak.  

Våga ta första steget

Det kan vara tufft att komma till ett nytt sammanhang och inte känna en enda person. Men ta kontakt med nya människor, våga föreslå en fika, en lunch eller att ni ska plugga tillsammans. Ja, svaret kan bli nej eller ghosting. Låt inte det hindra dig, försök igen.

Sök hjälp i tid

Vi mår alla dåligt ibland. Det är naturligt att bli orolig och stressad över en misslyckad tenta eller ledsen när partnern gjort slut. Men om du mår riktigt dåligt över en längre tid – sök hjälp. Vänta inte in i det sista, då kan det ta mycket längre tid att komma igen.
Prata med en vän, hör med din studentförening eller sök upp din närmaste hälsomottagning. Att prata av sig och få perspektiv kan hjälpa dig att må bättre – och i längden uppleva ett bra studentliv.

Läs även: Studenthälsan hjälper studenter


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Även du som är student har nytta av att vara med i facket. Läs mer om att bli medlem och vad facket kan göra för dig.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se