Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

5 tips till blivande traineer – så ska du tänka när du letar traineeplats

Använd hela ditt kontaktnät när du söker traineejobb. Men var framför allt noga med att välja rätt företag som motsvarar dina förväntningar, säger civilekonomen och traineeexperten Christian Rähn. 

Det är stor konkurrens om de attraktiva traineejobben – ofta är det flera hundra sökande som konkurrerar om ett tiotal platser – fundera därför noga över hur just ditt nätverk kan hjälpa dig i ansökningsprocessen. Det kan vara bästa vännens mamma eller pappa som jobbar på ett bolag. Söker du till exempel ett traineeprogram på bank så kanske du känner någon på banken som kan gå i god för dig, menar Christian Rähn, senior advisor på Cham Consulting.

Läs även: Certifikat ska garantera kvalitet på traineeprogram

Christian Rähn.

Men även om det kan vara tufft att hitta ett traineejobb är fortfarande den viktigaste pusselbiten dina egna förväntningar på bolaget och att du hamnar på ett företag som har ett väl fungerande traineeprogram.

– Företag och organisationer tenderar att skönmåla sig själva, sedan ser det ut på ett annat sätt i verkligheten. Ett tips är därför att kontakta före detta traineer och låt dem berätta om sina erfarenheter på företaget.

Läs även: Hur kollar jag rykten om den nya arbetsplatsen?

I dag är traineeprogrammen mer nischade än vad de var för 5–10 år sedan. Många är skräddarsydda redan från början mot en specialistroll.

– Det fungerar inte längre att trycka in 10–15 traineer i bolaget och se vad man gör av dem. Stora bolag är så pressade att dra ner på personalstyrkan när de har dåliga kvartal att de måste se till att varenda person vet vad som ska göras.

Bolagen vill numera att alla som kommer in på traineeprogrammen ger ett mervärde – return of investment (ROI). Nyexaminerad talang är mycket efterfrågad.

– Om du levererar i ett traineeprogram så har du mycket bättre förutsättningar att nå vidare, därför att en insats som ger effekt i dag värderas väldigt högt. Bolagen är så pressade att de inte kan ha folk som inte levererar. Visar du engagemang och gör någonting bra så kommer det verkligen att uppskattas, säger Christian Rähn.

Läs även: Hitta rätt talanger ökar vinsten

5 tips till blivande traineer

 1. Nätverket
  Gå igenom alla dina gamla kontakter, fundera på hur nätverket kan hjälpa dig i ansökningsprocessen – använd ditt nätverk på ett smart sätt för att visa vad du går för. Lyft fram dem som referenser. Låt dem spela in en videofilm med dig och lägg ut på Facebook och LinkedIn för att visa att ditt nätverk uppskattar dig.
 2. Sök information
  Gör research om bolaget via till exempel LinkedIn och kontakta traineer som stannat kvar eller slutat i organisationen. Fråga varför de valt som de har gjort – så att du får en klar bild över hur bolaget fungerar på riktigt. Företag och organisationer tenderar ofta att skönmåla sig själva.
 3. Rätt för dig?
  Är bolaget rätt för dig på sikt? Ställ dig själv frågan vad du vill åstadkomma och hur stora möjligheter du har att nå dit med det här bolaget. Risken är annars att du siktar för högt i ett bolag som inte matchar dina förväntningar.
 4. Självinsikt
  Vad vet du om dig själv som person och om ditt beteende? Fråga vänner, familj eller kollegor vad de tycker att du ska sluta göra, börja göra och göra mer av. Om du känner att bolaget söker en person som liknar dig, då ska du verkligen förstärka och lyfta fram de sidorna på intervjun.
 5. Uthållighet
  Faktum är att många slutar efter att traineeprogrammet tar slut. Cirka en av fyra. Är du uthållig nog när du inte längre får delta på ledningsmöten eller göra spännande projekt på koncernnivå? I stället ska du jobba dig upp från botten på en avdelning långt ner i hierarkin. Det är nu det är upp till bevis. Är du beredd på att ta några hundår?
Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se