Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Fem myter om rekrytering

Att delta i en rekryteringsprocess är spännande – och ibland frustrerande. Din ansökan bemöts med tystnad eller du får inte jobbet trots en bra intervju. När motgångarna blivit flera är det lätt att tro på negativa myter. Här avlivar experten fem rekryteringsmyter.

Målet i en rekrytering är alltid att hitta rätt person till jobbet. Begreppet kompetensbaserad rekrytering betyder att man utgår från en tydlig kravprofil där kraven på erfarenhet, utbildning och kompetens är angivna. 

Kandidaternas kompetens testas som regel för de roller för att rekryteraren ska säkerställa att de uppfyller kraven. Det kan vara allt från Excel till numerisk färdighetTesterna är till för att säkerställa att kandidaterna har den kompetens som krävs för rollen.  

”Vi lever i en tid när ingen av oss kan allting och där ständigt utveckling och livslångt lärande är framgångsfaktorer.”, Charlotte Hoflin.

Läs också: Excel hetaste kunskapen

– Vi fäster även stor vikt vid att försöka förstå hur en kandidat är som person och förhör oss alltid med hens referenser. Vi arbetar också med personlighetstester, berättar Charlotte Hoflin, rekryteringschef på DFind Finance.

Processen som rekryteringschefen beskriver låter gedigen men för den som sökt många jobb förgäves kan rekryteringsprocessen kännas tung. Det finns till exempel en myt som säger att de flesta ansökningarna åker i papperskorgen – olästa. 

– Ja, det finns en del felaktiga idéer om hur vi arbetar. Men vårt mål är alltid att hitta den bäst lämpade kandidaten till jobbet. En kompetensbaserad rekrytering innebär att man behandlar samtliga kandidater rättvist och med respekt. 

Läs även: Robotar rekryterar

5 rekryteringsmyter 

Myt: Majoriteten av alla ansökningar hamnar i papperskorgen, olästa.
Rätt: Stämmer inte, en rekryterare läser samtliga ansökningar. För att hitta den bäst lämpade kandidaten krävs noggrannhet och tålamod.

Myt: Telefonsamtal bör undvikas.
Rätt: Du stör inte om du ringer upp rekryteraren men ställ en relevant fråga om något som du vill veta, undvik att fråga om något som redan står i annonsen.

Myt: Du fick inte jobbet – nu är det kört?
Rätt: Rekryterare samarbetar kring uppdrag och om du gjort ett bra intryck kan rekryteraren eller en kollega höra av sig vid ett senare tillfälle med ett annat förslag. ”Jag tycker det är så roligt när jag har möjlighet att återkomma till en bra kandidat”, säger Charlotte Hoflin.

Myt: Sök alla jobb du kan.
Rätt: Nej, det är ingen bra strategi. Du ska vara aktiv och selektiv. Sök de jobb som du tycker är spännande och verkligen vill ha.

Myt: Sök inte jobbet om du inte uppfyller kravprofilen till 100 procent.
Rätt: Fel, vi lever i en tid där ständig utveckling och livslångt lärande är framgångsfaktorer. ”rekryteringar där kandidaten lever upp till kompetenskraven till 70 procent är ofta mycket lyckade”, säger Charlotte Hoflin. Det måste alltid finnas utrymme för lärande på en arbetsplats.

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se