Reflektera mera för att komma vidare
Forskning visar att lyckan sjunker hos människor när de närmar sig 40-årsålder, ökar igen efter 50. Ibland kallas det 40-årskris och resultera uppbrott från jobb och äktenskap eller till impulsinköp av röda sportbilar Men enligt neuroforskaren Deb Knobelman finns det tre strategier som verkligen kan hjälpa oss ur krisen.
Deb Knobelman, med en PhD i neuroscience, hade en framgångsrik karriär inom olika biotech start-ups på Wall Street. Men i 40-årsålder märkte hon att någon förändrades. Hon fick inte längre samma kick av att jobba. Hon prövade att byta jobb, men det förändrade inte något i grunden. Hon försökte hitta en meningsfull fritidssysselsättning för att balansera upp jobb och familj, men hittade inget tillräckligt intressant. Inte heller sakar som brukade få igång henne fungerade.
För att komma ur 40-årskrisen började hon reflektera och kom fram till tre strategier som i slutänden hjälpte henne.
Förändra prioriteringarna, inte omständigheterna
De mål man har i 20- och 30-årsålderna, som karriär och att skapa sig ett namn och en identitet i branschen, slutar att vara viktiga efter ett tag. Identifierar man sig med sin karriär kan det vara skrämmande att släppa på karriärgaspedalen, och en inre konflikt uppstår. Istället bör man erkänna för sig själv att prioriteringarna har förändrats, utan att betrakta det som ett misslyckande.
”The change that happens on the inside has to be heard and acknowleged. Or the conflict between your inner life and your outer reality will break you in two.”
Sörj inte det förflutna
Det är lätt att fokusera på det som varit, och sörja över det som man inte längre har eller kan göra. Visst orkade man mer i 20-årsålder, och nu börjar kroppen att motarbeta allt man vill göra. Och den förändring som sker är inget man har bett om. Men Deb Knobelman föreslår att man istället ska se alla fördelar man har nu: man är oftast säkrare i sin yrkesroll och mindre benägen att acceptera saker som man vet inte kommer att fungera. Har man barn börjar de kanske bli stora och intressanta på ett nytt sätt. Man har troligen mer svängrum på jobbet än tidigare.
Hitta nya drivkrafter
I likhet med många drevs Deb Knobelman av att ha en framgångsrik karriär där hennes egna framgångar var måttstocken. Efter att ha omvärderat sig själv i 40-årsålderna inser hon att hon drivs av att påverka andra, och att fokus flyttade från den egna personen till ett större sammanhang.
Läs hela Deb Knobelmans krönika
Annons:
Vid årsskiftet bildade Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.