22 lärosäten slåss i Luleå om SM-titeln i ekonomi
Intresset för SM i ekonomi har ökat kraftigt på senare år. 2012 deltog 45 lag. I år medverkade hela 141 lag i deltävlingarna den 8 mars, då ekonomstudenter över hela landet fick skriva en tre timmar lång tenta i kampen om att vinna uppdraget att representera lärosätet under finalhelgen i Luleå.
22 lärosäten deltog i deltävlingarna och finns representerade i semifinalen med lag bestående av tre personer. Av totalt 66 tävlingsdeltagare är en kraftig majoritet män (se hela deltagarlistan längre ned). Fyra lag går vidare till finalen. Förra året vann Linköpings universitet, representerat av Pontus Kressner, Elias Bergman och Johan Nyemad. Läs om deras framgångsrecept här.

– Det är en stor tävling med hård intern konkurrens om vem som ska få representera sitt lärosäte, säger Isabella Holmberg, som är tävlingsansvarig och student på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet.
Läs även: Kändisarnas bästa studentminnen
Temat för årets konferens och tävling är ”Nurture today. Conquer Tomorrow”. Finalen, som är öppen för allmänheten, avgörs lördagen den 13 maj på Kulturens hus i Luleå. De fyra finallagen får då svara på frågor inför publik, momenten baseras på teorier och kunskaper som ingår i kurserna på landets alla ekonomprogram. Tävlingen blir på så sätt en värdemätare mellan lärosätena. Förutom titeln och äran finns också en ansenlig summa prispengar i potten.
– Tävlingen har funnits i 30 år och det är roligt att vi har en duktig studentorganisation som nu får vara med att arrangera den. Det är ett bra sätt att synas och höras på, säger Daniel Örtqvist, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet.
Läs även: Årets rankning av världens universitet
För Isabella Holmberg handlar det framför allt om att skapa ett bra arrangemang.
– Det är en tävling där alla universitet och högskolor får integrera med varandra och vi ska ha roligt på vägen när vi utser vinnarna, säger hon.

Huvudarrangör för SM i ekonomi är Sveriges ekonomföreningars riksorganisation (S.E.R.O.) som sedan 1975 fungerar som paraplyorganisation för landets ekonomföreningar och kårer.
– Allt har funkat väldigt bra så här långt och allt ser också bra ut inför finalen, säger Sero-ordföranden Mattias Åberg, som är mycket nöjd med det höga deltagandet i årets tävling.
Läs även: Förbered för karriären under studietiden
Flest antal vinster genom åren har Handelshögskolan i Stockholm som vunnit SM i ekonomi elva gånger, följt av Uppsala universitet med fem vinster och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet med fyra.
Alla tävlande under finalhelgen
Deltagande lärosäten
Sesam (Örebro): Petter Händel, Oskar Age, Emma Larsson-Torri
Sundekons (Sundsvall): Casper Söder, Marcus Dahlbäck, Michaela Eckert Elfving
SköEkon (Skövde): Simon Gustavsson, Adam Knutsson, Ludwig Schelvander
Gavlecon (Gävle): Herta Sjöstrand, Julia Tran, Andreas Wallgren
Stockholms universitet: Wilhelm Santesson, Ludvig Almbladh, Pierre Antonopoulos
HHUS (Umeå): Linus Garefelt, Jesper Byström, Anna Söderqvist
KarlEkons (Karlstad): Tobias Ahlberg, Viktor Karlsson, Axel Bergström
Esekon (Eskilstuna): Sofie Sandehn, Louise Johansson, Mariam Moussa Yeni
JSA (Jönköping): Selmir Fazlic, Andreas Hjalmarsson, Akam Karim
Mälekon (Västerås): Bruno Duarte de Oliveira, Jakob Eriksson, Valter Johnsson
Söfre (Södertörn): Ylva Norr, Klara Kumlin Lundmark, Johanna Klasson
Ekonomsektionen (Luleå): Johanna Karlsson, Jakob Hedström, Robert Frimmel
Handels SASSE: Mattias Fischer, Joel Blanke, Niklas Mattsson
Cefyrekon (Kristianstad): Martin Haglund, Emil Persson, Kim Eriksson
Linné (Växjö): Jonas Olsen, Noor Zadeh, Minda Langmoen
Uppsala ekonomerna: Eric Qvennerstedt, Victor Wiberg, David Kurland
HHGS (Göteborg): Stefan Bojovic, Sebastian Zettergren, Ludwig Skogman
Novitas (Borås): Milos Kenjic, Frederik Lund, Fanny Kokkonen
ELIN (Linköping): Rickard Björkman, Nils Schönning, Erik Almgren
Linné (Kalmar): Philip Smedjevik, Alexander Stajnko Mülle, Hampus Rönnberg
Heureka (SLU): Stefan Igerud, Johan Larsson, Jesper Eriksson
Uppsala Gotland: Philip Wikholm, Carl Philip Adolfsson, Romeo Alvi
SM i ekonomi
- Svenska Mästerskapen i Ekonomi är både en tävling och en konferens för ekonomistudenter som arrangeras av Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation, S.E.R.O., en paraplyorganisation för ekonomföreningar runt om i Sverige.
- Tävlingen börjar med lokala deltävlingar vid de olika lärosätena för att sedan avslutas med att ett vinnande lag får representera sitt lärosäte i den stora finalen.
- Konferensen genomförs den 11–14 maj på Luleå tekniska universitet och har temat ”Nurture today. Conquer Tomorrow”.
- Varje lärosäte deltar med ett lag på tre personer. Fyra lag går vidare till finalen som hålls lördagen den 13 maj kl 13 på Kulturens hus i Luleå. Finalen är öppen för allmänheten.
- Vinnarna utses av en jury bestående av två externa domare, två interna domare från Luleå tekniska universitet samt en huvuddomare.
- Det vinnande laget får en vandringspokal och 45 000 kronor att dela på, näst bästa lag får 15 000 kronor och tredjepristagaren får 5 000 kronor att fördela i laget.