Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

2019 – Tre TED talks som inspirerar

Nytt år betyder ofta nystart. Civilekonomen har sökt inspiration bland de populäraste TED föreläsningarna. Hur sätter man mål? Varför lönar sig vänlighet? Och vad är knepen för att skapa ett dynamiskt nätverk? Här är tre TED talks som ger svar på tal.

Vi lever i en föränderlig tid och inga tecken tyder på att hjulen kommer snurra långsammare under 2019. Så vad kan du göra för att hänga med i turerna? Vi tror på kunskap och inspiration och har därför valt ut tre TED föreläsningar som boostar dig inför allt nytt.

I den första föreläsningen lägger den amerikanske riskkapitalisten John Doerr ut texten kring vikten av att sätta rätt mål av rätt anledningar. Han drar underhållande paralleller till såväl Google som Bono för att visa vikten av att veta varför man vill uppnå ett visst mål. John Doerr vill  inspirera oss till att skriva ner våra värderingar, mål och önskade resultat. 

En annan klok strategi är att satsa på ett vänligt och respektfullt beteende på arbetsplatsen. Konsekvent – och gentemot alla du möter. I sitt uppskattade TED talk lyfter forskaren Christine Porath fram studier som visar att vänlighet ger resultat, både för individen och företaget. Den vänlige medarbetaren ses som varm, kompetent och smart. Vänlighet och respekt ger dessutom lojalare medarbetare som presterar bättre. Och det är små saker som gör skillnad, så som att hälsa på alla på arbetsplatsen, tacka för hjälpen och uppmärksamma när någon sagt eller gjort någonting bra.

Det tredje verktyget för en bra start på 2019 stavas ditt nätverk. Psykologen Tanya Menon lyfter fram hur viktigt ett dynamiskt nätverk är i vår samtid. Men de flesta av oss lever i alltför snäva sociala universum, anser hon. Vi är vanemänniskor som väljer likasinnade och missar poängen med att nätverka, utan fördomar. För ju mer mångfasetterat nätverket är, desto större chans att du verkligen kan ha nytta av det. Så det gäller att använda en mindre effektiv social sökmotor, bekämpa sina filter och framförallt – vara modig i de sociala kontakterna. Vem vet vad kontakten med den där ”ointressanta” eller ”irriterande” individen kan ge på sikt? En ny insikt – eller kanske ett spännande jobberbjudande? 

Så spänn fast säkerhetsbältet –  med rätt mål, en vänlig attityd och en öppenhet inför olika sociala kontakter finns alla möjligheter att 2019 blir ett spännande år. Civilekonomen önskar ett riktigt Gott Nytt År. 

Läs om: Hur du boostar din LinkedIn-profil

 

Vad är TED?

  • Ted är en icke vinstdrivande organisation vars mål är att sprida idéer genom korta, kraftfulla föreläsningar på max 18 minuter.
  • Bokstäverna TED står för Technology, Entertainment och Design. TED startade 1984 som en konferens och samlingsplats för människor inom dessa ämnesområden. Sedan 1990 är det en årlig konferens som numera täcker allt från vetenskap till business till globala frågor.
  • Fristående så kallade TEDx-event hjälper till att sprida idéer runt om i världen. TEDX-event har även ordnats i Sverige.
Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se