2 500 nya jobb på revisionsbyråer nästa år
Civilekonomen har kollat läget hos de största revisionsbyråerna i Sverige och överlag upplever byråerna att de, trots det stora rekryteringsbehovet, fortfarande lyckas hitta den kompetens de behöver. Med vissa undantag.

– Där vi ser en utmaning i dag är rekrytering av mer erfarna medarbetare, de som jobbat fyra–fem år inom branschen och de som är mer seniora. De processerna tar oftast längre tid, säger Susanna Drakenberg, HR-ansvarig på Grant Thornton.
Läs även: Lång och tuff väg för att bli partner på revisionsbyrå
Talangkriget är i full gång och arbetsmarknaden är arbetstagarens just nu, konstaterar BDO:s HR-chef Camilla Samuelson.
– Det är alltid svårt att rekrytera. Vi rekryterar dessutom stora volymer och har höga krav på dem vi anställer, tillägger Agneta Strandberg HR-direktör på EY.
Läs även: Elva heta trender inom rekrytering
Revisionsbranschen domineras alltjämt av Big Four-bolagen. Men det går som tåget även för byråer vid sidan av de fyra jättarna. BDO till exempel hade en nettotillväxt förra året med 50 nya konsulter och startade räkenskapsåret med 650 anställda.

– Det är rekord för BDO. Framtiden ser ljus ut, säger Camilla Samuelson, som räknat in 155 nyanställda i år och planerar ungefär lika många rekryteringar nästa år.
Grant Thornton, med 1 200 medarbetare på 24 kontor, rider på vågen av att nyligen ha utsetts till Sveriges bästa arbetsgivare i en medarbetarundersökning från employer branding-företaget Universum.
– Vi ser ju att attraktionskraften går ner i branschen, men vi har fortsatt ett väldigt bra flöde av kandidater. Viktigast för oss är att rekrytera rätt personlighet i den förändring som sker inom branschen där vi går mer mot rådgivning inom alla affärsområden, säger Susanna Drakenberg.
Läs även: Revisionsbyrå utsedd till bästa arbetsgivare
Även flera av Drakenbergs HR-kollegor trycker på den ökade betydelsen av personliga egenskaper.
– Det vi framför allt söker hos våra medarbetare är potential att utvecklas. Det bygger på förmågan att kommunicera, lösa problem, samarbeta, bygga relationer, vara nyfiken och vara resultatorienterad, säger Sara Järdler, employer branding-chef på PwC Sverige som växer och planerar att anställa över 700 personer nästa år.
– Det handlar inte bara om rätt kompetens utan också rätt personlighet och att de passar i en konsultroll, tillägger Agneta Strandberg, HR-direktör på EY.
Läs även: Ekonom – så säkrar du upp din framtid

Förmågan att anpassa sig till förändringar är också ett allt viktigare kriterium.
– När omvärlden förändras, förändras också våra klienters behov. Det gör också att det finns obegränsade utvecklingsmöjligheter för den som väljer en långsiktig karriär i vår bransch, menar Anna Pontén, personaldirektör på Deloitte.
– Vårt rekryteringsbehov påverkas av att våra kunders behov präglas av de konsekvenser som ökad digitalisering och ett allt högre förändringstryck i samhället genererar, förklarar Maria Karlén, HR-direktör hos KPMG.
– Ledarskap blir en allt viktigare kompetens för att lyckas leda förändring både internt och i kunduppdrag, tillägger Susanna Drakenberg på Grant Thornton.
Läs även: Digital kompetensutveckling nya hårdvalutan
Digitaliseringen har också bidragit till att kompetensbehovet på revisionsbyråerna har breddats väsentligt.

– Vi letar efter allt ifrån UX-designers till IT-säkerhetsspecialister, men söker förstås även konsultprofiler med bakgrund inom ekonomi, juridik och systemvetenskap, säger Sara Järdler, PwC.
– Vi ser ett fortsatt ökande behov av kompetenser inom IT-revision, kvalificerad redovisning, teknisk kompetens, hållbarhet och affärsrådgivning, förklarar Susanna Drakenberg på GT.
Läs även: Förändringstakten ökar med artificiell intelligens
Även hos övriga revisionsbyråer sker just nu en tydlig förskjutning till följd av digitaliseringen.
– Poolen jurister, ingenjörer, techfolk, systemvetare och andra bakgrunder tar större plats även om ekonomerna fortfarande rekryteras i majoritet, säger Agneta Strandberg på EY.
– Vi rekryterar flest till revision och till vår rådgivningsverksamhet där vi satsar på tillväxt med fokus på digitalisering och IT, berättar Maria Karlén, KPMG.
– På Deloitte går mindre än hälften av de nyutexaminerade till revision och endast ett mindre antal rekryteras till renodlade redovisningstjänster. I stället behövs även nyutexaminerade ekonomer, ingenjörer eller systemvetare till rådgivningsdelarna Risk Advisory, Business Process Solutions, Management Consulting och Financial Advisory. Affärsområdet Tax & Legal anställer främst skattejurister, säger Anna Pontén.
Rekryteringsläget 2017 och 2018
PwC: Anställda i år 717, varav 501 nyexaminerade. Planerar anställa ungefär lika många nästa år.
EY: Anställda i år cirka 400. Planerar anställa cirka 600, varav 60 procent nyexaminerade.
KPMG: Anställda senaste året cirka 300, varav hälften nyexaminerade. Planerar anställa ungefär lika många nästa år.
Deloitte: Anställda i år cirka 330, varav cirka 250 nyexaminerade. Planerar anställa ungefär lika många nästa år.
Grant Thornton: Anställda i år 250, varav cirka 140 nyexaminerade. Planerar anställa 250–300 under nästa år.
BDO: Anställda i år 155, varav 74 nyexaminerade. Planerar anställa cirka 150 kommande år.
Fotnot: Siffrorna är inhämtade under oktober och november. GT:s siffror för i år uppdaterade 13 december.