Vissa arbetsgivare ser inte fördelarna med fackligt arbete
– Jag arbetar full tid som controller men företaget vill inte att det ska räknas som full tid. De anser att minst tio procent av min arbetstid går åt till fackliga möten. Mina fackliga arbetsuppgifter är bland annat MBL-möten varannan vecka. Lönekartläggning och olika medlemsfrågor dyker också upp med jämna mellanrum, liksom utbildningar. Men mycket fackligt arbete sker utöver den ordinarie arbetstiden.
Läs också: Därför blir förtroendevalda ofta chefer
Diskussioner förs just nu om att uppdatera kollektivavtalet och det är något som har stött på patrull. Företaget hotar med att säga upp hela kollektivavtalet.
– Det är ingen bra dialog. Ledningen tycker att jag ställer till problem och jag tycker att det fackliga arbetet på det här företaget hindrat min karriär, säger han.
Peter Andersson har genomgått utbildning i fackliga frågor och fått internationella företagskontakter i uppdraget som facklig representant. Det borde vara meriterande, men hans erfarenheter är dåliga av hur arbetet som fackligt förtroendevald mottagits och sedan en tid söker han andra jobb. Dock utan att uppge det fackliga uppdraget på sitt CV.
Läs också: Gränslösa arbetet är nästa stora utmaning
– Trots att jag gått igenom utbildningar i fackliga frågor, knutit flera internationella kontakter och har stora specialkunskaper, är det inget jag nämner.
*Peter Andersson heter egentligen något annat.
4 plus med föreningsarbete för din karriär
1 Du blir synligare och bygger upp nätverk snabbare än om du kommer in som civilekonom på en tjänst.
2 Du får ett helikopterperspektiv på företaget och insikt i kortsiktigt arbete och strategisk planering.
3 Du knyter nya värdefulla externa kontakter på vidareutbildningar och kurser.
4 Du får värdefull kompetens, som kunskaper om arbetsrätt, tjänstepension, HR-frågor och förhandlingsrätt, som du kan använda i ditt CV.