Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhårig skäggig leende yngre medelålders man i blå skjorta verkar veta var jobben finns

Var finns jobben för nyexade?

Var finns jobben för nyexaminerade akademiker? Svaret är att det återstår att se. Läget på arbetsmarknaden är både osäkert och avvaktande. Men Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia, anser att en akademisk utbildning leder till jobb.

Arbetsmarknaden våren 2020 präglas av stor ekonomisk osäkerhet. Under april månad låg den totala arbetslösheten på 8,1 procent, att jämföra med 6,7 procent ett år tidigare. Enligt Arbetsförmedlingen har antalet tjänster inom administration, ekonomi, it, media och offentlig sektor minskat under mars och april, jämför med samma period 2019.

Mörkt gråhårig man med skägg besvarar frågan var jobben finns
Patrik Nilsson.

— Mycket är oklart. Redan innan corona-krisen så förväntade vi oss en avmattning av ekonomin. Vi kommer vi nog se en försiktighet från företagen när det gäller anställningar. Bristen på förutsägbarhet är hämmande för näringslivet och osäkerheten om hur länge krisen fortgår är avgörande, kommenterar Patrik Nilsson, chef Politik och Profession, Akavia.

Akavias chefekonom Daniel Lind om läget

Fackförbundet Akavia organiserar sex professioner, varav ekonomer är den största gruppen. Många nyexaminerade ekonomer väljer att arbeta inom revisions- och finansbranschen. Revisionsbyråer brukar traditionellt rekrytera många nyexaminerade i förtid men i år ritar covid19-viruset delvis om kartan.
Det multinationella revisions- och konsultföretaget EY är i stort sett ”i mål” med rekryteringarna av nyexaminerade med start i augusti 2020, säger Anna Svanberg, partner och vd för EY i Sverige.

Mörkhårig medelålders kvinna klädd i svart besvarar frågan var finns jobben
Anna Svanberg.

— Men vi tillsätter fortfarande tjänster. Vi ser särskilt fortsatta behov inom redovisning och revision, så studenter får gärna höra av sig till oss eller läsa mer på våra karriärsidor på hemsidan. Utöver det söker vi just nu de som studerar juridik eller ekonomi för uppsatspraktik hos oss under hösten. Vi fortsätter att bygga en talangpool inför framtiden och fortsatt rekrytering. Vi ser fortsatt behov inom revision och redovisning samt även ett ökat behov av STEM-profiler (Science, Technology, Engineering and Mathematics) inom alla våra affärsområden i den allt snabbare utveckling som covid-19 driver på.

Samhällsvetare är en annan stor medlemsgrupp i Akavia. För studenter med en utbildning i statsvetenskap är staten en fortsatt stor arbetsgivare. Inom det statliga avtalsområdet finns idag cirka 7 000 statsvetare som arbetar med vitt skilda arbetsuppgifter och arbetsområden.

vithårig slätrakad medelålders man besvarar frågan var finns jobben
Roger Vilhelmsson.

— Statsförvaltningen och de statliga myndigheterna har ett stort behov av akademiskt utbildade medarbetare. En utbildning i statsvetenskap ger goda kunskaper kring hur samhället fungerar och staten är organiserad. Eftersom det är en relativt bred utbildning så är arbetsuppgifterna och de arbetsområden man jobbar inom vitt skilda, berättar Roger Vilhelmsson, chefsekonom vid Arbetsgivarverket.

Även IT-akademiker har och är fortfarande eftertraktade på arbetsmarknaden. Pandemin har dessutom lett till ett ökat fokus på digitaliseringen av telekom, olika tjänster och distansundervisning.

Skaffa dig digital insikt

Fredrik von Essen.

— Digitalisering är en urstark långsiktig trend, som knappast stoppas även av ett svårt ekonomiskt läge, även om många av våra medlemsföretag påverkas. För nyexaminerade med kunskap i systemutveckling lär det finnas jobb och möjligheter både på kortare och längre sikt, även om det just nu sker en viss dämpning i efterfrågan, kommenterar Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT & Telekombolagen.

Den här dämpningen kommer att påverka utbudet av lediga jobb nu och framöver. På längre sikt kan det dock ske en ljusning. När Arbetsförmedlingen tidigare släppte sina femårsprognoser över olika yrken i Yrkeskompassen så såg arbetsmarknaden bra ut för akademiker. Historiskt sett har en akademisk utbildning ofta lönat sig.

— Vi bedömer att våra medlemmars arbetslöshet inte kommer att överskrida 3 procent under denna kris. I förhållande till andra yrkesgrupper står sig våra medlemmar starka. En akademisk utbildning är fortfarande en fin investering och även om det kan se mörkt ut nu så kommer de allra flesta nyexaminerade hitta ett bra jobb, konstaterar Patrik Nilsson, Akavia.

Så ska Akavia jobba för dig

FLER RÖSTER OM JOBBCHANSERNA FÖR AKAVIAS SEX PROFESSIONER

Ekonomer: 

”Vi har ännu så länge stått emot krisen bra som företag på en övergripande nivå, men det är fortfarande för tidigt att säga hur och om den får en effekt på våra rekryteringar i höst. Både vi och vår bransch är som alla andra påverkade av den rådande situationen. Det innebär att vi måste prioritera områden där vi fortsatt ser en lönsamhet och där det finns ett tydligt kundbehov. Vår förhoppning är att nyrekryteringarna kan startas upp i september igen.”

Simon Fjellner, Employer Brand Manager på PwC.

Jurister: 

”Jobbmöjligheterna för nybakade jurister är generellt avvaktande. Men våra medlemmar som framförallt arbetar med familjerätt har inte sett någon nedgång. Hur det ser ut generellt på byråerna kan jag inte svara på, eftersom våra medlemmar är mindre juristbyråer.”

Svante Lindbäck, ordförande för Sveriges Juridiska Byråer, SJB

Statsvetare: 

”Statsförvaltningen och de statliga myndigheterna har ett stort behov av akademiskt utbildade medarbetare. En utbildning i statsvetenskap ger goda kunskaper kring hur samhället fungerar och staten är organiserad.”

Roger Vilhelmsson, chefsekonom vid Arbetsgivarverket

Öka din kompetens och din lön

IT- Akademiker: 

”För nyexaminerade med kunskap i systemutveckling lär det finnas jobb och möjligheter både på kortare och längre sikt, även om det just nu sker en viss dämpning i efterfrågan.”

Fredrik von Essen, chefsekonom på IT & Telekombolaget

Personalvetare: 

”Vi ser att att strategisk HR-kompetens efterfrågas ju, inte minst inom branscher som e-handel, logistik och transport, där man har mer än någonsin att göra. Men generellt har det skett en avmattning på arbetsmarknaden, som nyexaminerad kan det därför vara bra att ha en plan b under en övergångsperiod. Det allra viktigaste är att skaffa sig arbetslivserfarenhet och förstå att ett cv byggs upp under en lång tid. Alla erfarenheter räknas. Det är även värdefullt att vi som arbetar med rekrytering förstår hur det känns att vara arbetslös en period.”

Ebba Blum, HR-chef Wise Professionals

Kommunikatörer: 

”Som kommunikatör behöver du kunna det operativa hantverket med allt från att skapa innehåll, behärska de digitala kanalerna, analysera data, interaktionsdesign och UX till att erbjuda chefer coaching i kommunikation. Och även om det sker en dämpning på arbetsmarknaden just nu, så kommer kommunikationen att vara fortsatt viktig i ett samhälle där allt fler varor och tjänster görs tillgängliga via digitala gränssnitt. Mitt tips är därför att passa på att fylla på med praktisk kunskap medan du söker jobb.”

Hanna Brogren, generalsekreterare och vd, Sveriges Kommunikatörer

Trots coronan, akademiker kan få jobb på sikt


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se