Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mellanblond korthårig kvinna pratar om stress
Anna Zetterberg.

Så blir du vän med stressen

Stress förknippas ofta med någonting negativt. Bara tanken på stress kan skapa en rädsla för att uppleva den. Organisations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg vill nyansera bilden av stressen som fiende.

Stress förknippas ofta med någonting negativt. Bara tanken på stress kan skapa en rädsla för att uppleva den. Men organisations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg vill nyansera bilden.

Blågrön framsida på bok om stress— Ja, jag vill skapa en djupare förståelse för att stress är en del av vårt normala liv. Stress är en prestationshöjande förmåga som kan hjälpa oss med utmaningar i arbets- och privatlivet.

Vad är din poäng?

— Det finns en enorm potential i stressen, under förutsättning att du har kunskap i och förståelse för hur du kan använda den till din fördel. Det handlar om att få insikter och verktyg i hur det sympatiska nervsystemet, stressystemet fungerar, för att skapa ökad kontroll.

Läs mer: Anders Hansén tycker också att stress kan vara bra

Vad är arbetsgivarens ansvar?

— Det läggs onödigt stora krav på arbetsgivare idag och många gånger gör man fel insatser. Jag föreslår att man flyttar fokus till att lära medarbetarna hur de ska arbeta för att klara av sina jobb, på utsatt arbetstid.

Vad kan jag göra själv?

— Fundera på vad det är som gör dig stressad, konkretisera gärna och tänk kortsiktigt. Ta fram kalender och skriv ner vad du ska lägga din tid på. På längre sikt behöver du ta kontroll över det som stressar dig. Vad kostar dina olika aktiviteter dig och vad får du ut av dem?

Läs även: Led dig själv

Varför är återhämtning så viktigt?

— Där det sympatiska nervsystemet, stressystemet aktiverar våra kraftkällor så träder det parasympatiska nervsystemet, lugn-och ro-systemet in när situationen är löst. Energinivån återställs och du laddas om. Lika hårt som vi pressa oss själva, lika mycket behöver vi återhämta oss.


Annons:

 


Vilken slags återhämtning föreslår du?

— Det är individuellt men sömn är ett biologiskt grundvillkor. En annan reparerade kraft finns i medmänsklighet. Att vi bryr oss om varandra gör att stressen får positiva effekter. Det finns en viss återhämtning i att variera olika typer av kognitiva uppgifter. En medvetet dynamisk planering där du blandar djup koncentration med enklare uppgifter kan därför vara riktigt bra för prestationen på jobbet. Och så bör vi fundera på hur mycket fritid vi lägger på skärmtid. Att scrolla på mobiltelefonen ger dig inte den återhämtning som du behöver.

Så det går att vända stress till någonting positivt?

— Absolut. Rätt hanterat kan stress göra oss nöjdare, smartare, piggare och mer hållbara.

Läs också: Bli smartare än din mobil


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

ANNA ZETTERBERG, 46

Familj: Man och två barn.
Bor: I Båstad.
Bakgrund: Civilekonom, organisations- och motivationskonsult, författare till nyligen utgivna boken Stressa Hjärna och Mer än hjärna utgiven 2015 samt 2018 i uppdaterad version.
Facket: “Facket har en viktig roll att skapa olika kompetensutvecklande åtgärder kring stress till framförallt chefer men även arbetsgivare och medarbetare.”

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se