Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Blond kvinna med långt hår talar om digitala media
Sissela Nutley.

Skaffa dig digital insikt

Stress, psykisk ohälsa och social oförmåga ökar. Samtidigt lägger vi allt mer tid på digitala aktiviteter. Har vi blivit lurade? Forskaren Sissela Nutley hoppas på en mer nyanserad diskussion om vårt förhållande till digitala media. 

En svensk tonåring lägger i snitt fem timmar på digitala media. Hur många timmar handlar det om för dig? Sissela Nutley forskar i kognitiv neurovetenskap och har uppmärksammat hur mänsklig uppmärksamhet har blivit en bristvara. I boken Distraherad går hon igenom hjärnan, skärmen och de kommersiella krafterna bakom digitaliseringen.

 Hur ser nuläget ut?

— Sverige finns en vilja på att vara bäst på innovation och vi har alltid dragits till tekniska nyheter. Digitaliseringen har gått vansinnigt snabbt och vi har svalt allt. Men nu måste vi reflektera över hur vi använder vår uppmärksamhet och förstå utmaningarna.

Läs om: Så hänger du med i förändringarna på arbetsmarknaden

Varför har vi blivit så beroende av våra mobiltelefoner?

— Det beror sannolikt på hur våra evolutionärt förstärkta drivkrafter som handlar om nyfikenhet, rädsla för socialt avvisande och sökande efter belöningar får tillfredställelse via vissa appar. Vår biologiska sårbarhet har manipulerats av skicklig interaktionsdesign i en helt oreglerad techmarknad.

Vad behöver vi göra? 

— Vi behöver förstå de biologiska utmaningarna och skapa lagstiftning som reglerar techmarknaden, framförallt för att skydda våra barn och ungdomar.

 Varför har våra digitala vanor blivit en infekterad fråga?

— Det blir lätt ett skambeläggande när man till exempel pratar om att föräldrar kanske behöver dra ned på sin egen skärmtid och var mer med sina barn. Men det som behöver lyftas fram för att förstå varför vi lätt fastnar i dem, är att det handlar om vår biologi och kommersiell manipulation.

Läs också: Bli smartare än din mobil

 Så var börjar vi?

— Det är dags att få en insikt om hur digitala media fungerar och fundera på över hur du vill ha det i ditt liv. Ytterst handlar det om att bestämma sig för att vara mer närvarande med de människor som finns i vår fysiska närhet, på arbetsplatsen, i skolan och privatlivet.

 Du pratar också om våra mänskliga behov…

— Ja, du behöver prioritera sömn, motion, umgänge, fritidsaktiviteter och inte minst hjärnvila för att må bra. Med hjärnvila menar jag regelbunden återhämtning där tankarna får komma och gå som de vill, utan yttre stimulans. Varför inte ta fem minuter per timme och släppa allt?

Läs även: Konsten att ta en paus


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

SISSELA NUTLEY, 38

Bor: I Stockholm.
Familj: Man och barn.
Bakgrund: Forskare inom kognitiv neurovetenskap med fokus på hjärnans utveckling och formbarhet. Författare till boken Distraherad.
Facket: “Att medarbetare får lagstadgade rättigheter att vara digitalt offline är viktig facklig fråga. I länder som Frankrike, Tyskland och Italien finns redan den här lagstiftningen.”

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se