Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sex argument för att våga anställa seniorer

Med en lång karriär i ryggen har man råd att vara mer stöttande mot unga kollegor. Därför tjänar hela arbetslivet på mixade medarbetargrupper.  – Se seniorer som en möjlighetsbank och ett guldläge att få rekrytera erfarenhet, säger Magnus Erstrand.

En klassisk fälla vid rekrytering är att man väljer personer som är lika en själv. Frågan har bland annat uppmärksammats i forskning kring rekrytering till styrelseposter där män premieras framför kvinnor om ordföranden är man. Men det handlar inte bara om kön.

Läs också: Seniora bankchefer räddade svenska banker vid förra krisen

Även åldern spelar in. Chanserna att bli kontaktad av en arbetsgivare faller redan vid 40 års ålder, enligt ett färskt fältexperiment från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

– Det är viktigare att se individen bakom åldern. Det finns många äldre som har mycket driv och många yngre som aldrig hittar drivet, säger Magnus Erstrand. Han räknas som senior och med 35 års erfarenhet i ryggen av både upp- och nedgångar i arbetslivet tycker han att seniorer idag ska ses som en möjlighet för företagen att utveckla och stötta yngre kollegor.

Läs också: Hos Lindorff är den erfarenhet åldern ger ett plus

– För någon generation sedan pratade man om äldre som en bromskloss. Så är det inte i dag. Den erfarenhet som bygger på en lång yrkeskarriär gör oss effektiva, vi har mod att tala klartext och lättare att prioritera.

Vad är den stora skillnaden på dig idag mot då du var ny i yrkeslivet?

– Som yngre var jag mer vilsen i vad som var min drivkraft. Jag lockades mer av titlar, visitkort och löner och av vad jag kunde visa upp för andra. Nu lockas jag av det jag kan bidra med i utveckling av andra och av mig själv.

Läs också: Finansministern om ekonomers arbetsvillkor

 

Magnus Erstrand, 57
Bor:
Stockholm
Familj: Hustru, tre barn.
Bakgrund: Reseledare Fritidsresor, trainee, hotellchef och internationell försäljningschef inom Reso Hotels, marknadschef SAS hotellen, vd Svenska Möten, tf marknadschef Rädda Barnen, vice vd Sveriges Informationsförening, marknadschef Svenskt Sigill och vd Lillsveds Idrottsfolkhögskola.
Utbildning: Civilekonom från Uppsala universitet.

 

Magnus Erstrands bästa argument för att våga tänka bredare vid rekrytering:

1) Många äldre personer har ett starkt driv i sitt jobb. Använd det och låt personen utvecklas vidare. Då får du en engagerad medarbetare med stor erfarenhet.

2) Seniorer har redan gjort karriärresan och har med åren fått en tydligare bild av vad arbetslivet kräver – det är erfarenheter som ger mer fokuserade medarbetare.

3) Som ung är det lätt att lägga allt krut på en insats. Seniorer i arbetsgruppen kan lätt balansera upp insatserna, erfarenheten gör att det är lättare att strukturera och bromsa för att inte pressa på för hårt.

4) Du som yngre chef som ska rekrytera en senior medarbetare – passa på att ha ett djuplodande samtal innan ni kommer överens. En yngre chef med eget driv och kollegors långa erfarenhet kan bli ett bra samarbete.

5) Bara för att en senior medarbetare varit ledare tidigare behöver denna inte vara intresserad av detta längre. Många seniorer vill jobba stöttande, är intresserade av att dela med sig av sina erfarenheter och det är inte längre avgörande att vara ytterst ansvarig.

6) Med mixade arbetsgrupper får du mångfald och ett mer fruktbart resultat.

Bli medlem

Har du blivit åldersdiskriminerad, eller diskriminerad av andra orsaker? Som medlem i Civilekonomerna kan du få hjälp. Här kan du läsa mer om vad facket kan göra för dig som blivit åldersdiskriminerad.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se